Președintele din Belarus, Alexander Lukașenko, a declarat că țara sa va primi în curând un mare lot de arme din Rusia. Belarusul va achiziționa zeci de avioane de luptă, elicoptere și sisteme de rachete de apărare aeriană, a anunțat Lukashenko miercuri, relatează Euronews.

Vestea vine în timp ce Rusia și Belarusul se pregătesc să organizeze exerciții de război comune care implică aproximativ 200.000 de soldați.

Lukașenko a sugerat, de asemenea, că țara sa ar putea primi sisteme antiaeriene S-400, care sunt capabile să doboare ținte aeriene la o distanță de 250 de kilometri.

Liderul autoritar a fost un puternic aliat al Moscovei și a căutat sprijin din partea Rusiei după re-alegerea sa in 2020.

Lukașenko a revendicat un al șaselea mandat în urma votului, care a declanșat luni de proteste și acuzații de vot trucat din partea opoziției bieloruse și a țărilor occidentale.

Rusia l-a susținut cu fermitate președintele Belarusului de multă vreme, în timp ce guvernul său s-a confruntat cu o serie de sancțiuni din partea Statelor Unite și a Uniunii Europene, în urma unei represiuni împotriva protestatarilor.

Peste 35.000 de persoane au fost arestate în Belarus de la votul din august 2020, mii raportând cazuri de brutalitate a poliției.

Lukașenko a acuzat țările occidentale că încearcă să-l elimine și să submineze Rusia. El a descris viitoarele exerciții militare din această lună ca parte a eforturilor comune de combatere a presiunii străine.

„[Dacă] începe un război, armata bielorusă va fi prima care se va angaja în luptă, iar grupul vestic al forțelor armate ruse se va alătura rapid după formarea unei apărări comune”, a declarat Lukașenko.

Opoziția bielorusă și-a exprimat îngrijorarea că președintele ar putea sacrifica Belarusul în schimbul sprijinului de la Kremlin.