Președintele bulgar Rumen Radev a declarat luni, în prezența cancelarului austriac aflat în vizită la Sofia, că lăsarea României și a țării sale în afara Schengen e incorectă, potrivit publicației bulgare 24Chasa, citată de Rador. Radev nu a făcut referire explicită la veto-ul Austriei.

„Faptul că Schengen nu funcționează corect în Europa Centrală nu înseamnă că Bulgaria și România ar trebui să rămână în afara spațiului Schengen”, a spus președintele Radev.

„Noi protejăm frontierele externe ale UE, iar asta chiar mai bine decât o serie de țări care se află în Schengen. Spațiul Schengen întruchipează una dintre cele mai importante valori ale Uniunii Europene. Pe lângă securitate, există dimensiuni economice și de altă natură. Cred că nu este corect ca noi cu România să fim în afara Schengen”, a adăugat el. Radev și-a exprimat speranța că o soluție rațională a problemei va fi găsită în viitorul apropiat. „Protecția frontierelor externe europene este un angajament comun al tuturor statelor membre ale UE. Țările din prima linie, în special Bulgaria, au nevoie de sprijin”, a mai spus Radev.

În replică, Karl Nehammer, cancelarul austriac, a declarat că „primul lucru pe care trebuie să-l facem este să consolidăm protecția frontierelor. Trebuie să avem un rezultat real, ceea ce înseamnă reducerea migranților în interiorul spațiului Schengen. Avem nevoie de un semnal clar la nivel european că țările care protejează frontiera externă a UE nu se confruntă singure cu această problemă. Aceasta este o problemă juridică care trebuie rezolvată la nivel european”, a explicat el. (Traducerea: Mirela Petrescu)