Președintele ceh Milos Zeman se află sub tratament la unitatea de terapie intensivă a unui spital militar din Praga, a anunțat directorul acestui spital, după ce în cursul dimineții de duminică șeful statului a fost internat de urgență, relatează agențiile internaționale de presă.

Directorul spitalului militar central din Praga a declarat că Zeman este tratat pentru complicațiile survenite în urma unei afecțiuni cunoscute, dar a refuzat să precizeze diagnosticul. ”Nu am autorizație din partea președintelui să comunic diagnosticul”, a declarat directorul spitalului. Este cunoscut însă cu președintele ceh, în vârstă de 77 de ani, suferă de mai multe afecțiuni, printre care și o neuropatie diabetică din cauza căreia este nevoit să de deplaseze într-un scaun rulant, scrie Agerpres.

Spitalizarea sa survine a doua zi după alegerile legislative, încheiate cu înfrângerea partidului ANO al premierului în exercițiu Andrej Babis, în pofida previziunilor dinaintea scrutinului care-l dădeau pe acesta câștigător. Înainte să fie transportat la spital, Zeman a avut o scurtă discuție cu Babis. Șeful statului este cel care desemnează premierul după alegeri, iar spitalizarea sa ar putea complica evoluțiile post-electorale. Dacă postul de președinte devine vacant, prerogativele acestuia sunt preluate de președintele Camerei Deputaților. Zeman, un politician social-democrat, a dat de înțeles înaintea alegerilor că dorește să-l desemneze premier tot pe vechiul său aliat Babis, deși partidul acestuia a încheiat alegerile pe poziția a doua și o alianță de centru-dreapta clasată pe primul loc poate forma o majoritate cu alte două formațiuni.

Conform rezultatelor cvasi-finale, această alianță de centru-dreapta alcătuită din Partidul Democratic Civic TOP 09 și Uniunea Creștin-Democrată a obținut 27,78% din voturi, asigurându-și 72 de mandate în legislativ, în timp ce ANO are 27,14% și 71 de mandate. Împreună cu Partidului Piraților (antisistem) și cu mișcarea centristă a Primarilor și Independenților (STAN), respectiva alianță poate forma o coaliție care să dețină 108 din cele 200 de mandate în legislativ.