Preşedintele ceh Milos Zeman și-a cerut scuze marți pentru sprijinul acordat NATO în 1999, la bombardamentele asupra Serbiei, spunând că “a fost o lipsă de curaj”.

“Aş dori să cer scuze naţiunii sârbe”, a declarat şeful statului ceh într-o întâlnire la Praga cu omologul său sârb, Aleksandar Vucic, adăugând că acest sprijin a fost o traumă de care vrea să se elibereze prin prezentarea de scuze publice, potrivit Agerpres care citează AFP şi dpa.

În 1999, pe când era prim-ministru al Republicii Cehe, Milos Zeman a susţinut loviturile aeriene aliate contra Serbiei. Bombardamentele NATO au început la scurt timp după ce Republica Cehă a devenit, în martie 1999, membră a Alianţei Nord-Atlantice.

Loviturile aeriene întreprinse de NATO, care au durat trei luni, au avut ca scop să îl forţeze pe Slobodan Milosevic, fostul lider de la Belgrad, să renunţe la reprimarea violentă a separatiştilor albanezi din Kosovo, provincia care şi-a proclamat independenţa în februarie 2008.

“A fost o lipsă de curaj”, a spus Milos Zeman, premier al Republicii Cehe în perioada 1998-2002. Sârbii îi “vor fi eterni recunoscători” lui Milos Zeman, a afirmat la rândul său preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic.