Preşedintele chinez Xi Jinping a avertizat joi asupra revenirii la tensiuni demne de perioada Războiului Rece în regiunea Asia-Pacific, insistând asupra unei mai mari cooperări pentru a ieşi din criza cauzată de pandemia de COVID-19 şi a lupta împotriva schimbărilor climatice, relatează AFP, citată de Agerpres.

”Încercările de a trasa linii ideologice sau de a forma mici grupuri geopolitice sunt sortite eşecului”, a declarat el într-o conferinţă economică desfăşurată virtual, în marja summitului Forumului de Cooperare Econcomică Asia-Pacific (APEC). ”Regiunea Asia-Pacific nu poate, nici nu trebuie să recadă în confruntările şi diviziunile Războiului Rece”.

Preşedintele chinez a cerut, de asemenea, eforturi comune pentru a se apropia de imunitatea colectivă, făcând vaccinurile mai accesibile ţărilor defavorizate.

”Trebuie să transpunem consensul că vaccinurile sunt un bun public global în acţiuni concrete pentru a asigura distribuţia lor corectă şi echitabilă”, a subliniat el.

Regiunea Asia-Pacific trebuie să se asigure că ţările în curs de dezvoltare pot accesa vaccinurile împotriva COVID-19 şi că au mijloacele necesare pentru a le achiziţiona.

China şi Statele Unite au anunţat miercuri la COP26, la Glasgow, Scoţia, miercuri, o ”declaraţie comună privind consolidarea acţiunii climatice”, un domeniu cheie în care administraţia Biden vede potenţial de cooperare între cele două ţări.

Cu toţii ne putem angaja pe calea de dezvoltare ecologică, cu emisii reduse de carbon şi durabilă”, a adăugat preşedintele chinez, fără a menţiona în mod explicit acordul.

”Împreună ne putem îndrepta către un viitor de dezvoltare ecologică”, a spus el, dând asigurări că China va rămâne ”angajată în promovarea unei cooperări cu avantaj reciproc” şi că va contribui ”la dezvoltarea economică a regiunii Asia-Pacific”.