Președintele Macron a decretat stare de urgență sanitară, începând de sâmbătă, în Paris și alte opt orașe din Franța

627

Decizia se aplică pentru regiunea Ile-de-France (Paris) și pentru încă opt metropole: Grenoble, Lille, Lyon, Aix-Marseille, Rouen, Toulouse, Montpellier. Pe lângă obligația de a sta în casă între orele 21:00 și 06:00, autoritățile locale vor putea impune și alte restricții, dar școlile, magazinele și instituțiile publice vor rămâne deschise. Macron a recomandat munca de acasă, dar a precizat că aceasta nu este un panaceu universal și că acest instrument trebuie folosit de firme “cu flexibilitate și inteligență”. De asemenea, el a precizat că nu intenționează închiderea unor zone, nici restricționarea circulației între regiuni.

Autoritățile au raportat azi 22.591 de cazuri noi de coronavirus, aproape dublu față de ziua de ieri.

Starea de urgență sanitară va dura patru săptămâni, dar președintele Franței a precizat că va cere Parlamentului o prelungire, până la 1 decembrie.

Acum două zile, Franța a trecut de pragul de 1.500 de persoane internate la terapie intensivă, pentru prima dată după 27 mai, iar azi, numărul persoanelor care sunt internate în spital pentru COVID-19 a depășit pragul de 9.100. 

În urmă cu trei săptămâni, pentru a frâna răspândirea virusului, autoritățile au luat decizia de a închide barurile și restaurantele din Marsilia, al doilea oraș al țării și au declarat stare de alertă sporită în Paris și alte zece metropole.

SURSĂgouv.fr