Prețul aluminiului a atins luni cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, în urma apariției informațiilor în legătură cu o lovituri de stat în Guineea, al doilea producător mondial de bauxită, potrivit Financial Times.

Prețul metalului, utilizat în cutii de bere, construcții și mașini, a crescut cu 1%, ajungând la 2.776 de dolari americani pe tonă la London Metal Exchange, cel mai înalt nivel din mai 2011. De asemenea, cotele producătorilor de aluminiu din China și Europa au crescut.

Soldații guineeni au declarat duminică că l-au dat jos de la putere pe președintele Alpha Condé printr-o aparentă lovitură de stat militară, ridicând îngrijorările cu privire la aprovizionarea cu bauxită necesară pentru fabricarea aluminiului.

Guineea furnizează aproximativ 25% din bauxita mondială, în special către China și Rusia. Materia primă este rafinată pentru a face alumină, punctul de plecare pentru producția de aluminiu.

Acțiunile producătorului rus de aluminiu Rusal au crescut luni cu 4% la Moscova, în timp ce cele ale Aluminium Corporation din China au crescut cu 5%. În Europa, acțiunile Norsk Hydro au crescut cu 5% în Oslo.

„Incertitudinea crescută în jurul noului regim politic într-una dintre cele mai mari țări producătoare de bauxită din lume poate perturba fluxurile globale de export de mărfuri și, de asemenea, crește probabilitatea renegocierii contractelor de export, ceea ce poate pune presiune în sus pe prețurile aluminei și aluminiului”, au spus analiștii la JP Morgan.

Guineea este cea mai mare sursă de bauxită din China, în timp ce Rusal deține trei mine de bauxită în țară, care au reprezentat 50% din totalul aprovizionărilor sale anul trecut.

În primele șapte luni ale acestui an, Guineea a furnizat Chinei 55% din aprovizionarea cu bauxită, potrivit analiștilor de la ING. La rândul său, China este cel mai mare producător mondial de aluminiu.

Australia este cel mai mare producător de bauxită. Acțiunile de la Alumina Ltd au crescut luni cu 3% la bursa australiană.

„Ne-am aștepta la achiziții mai agresive de alumină din China în următoarele săptămâni ca acoperire de aprovizionare”, au spus analiștii de la BMO Capital Markets.