Prețurile cafelei pe piețele futures au crescut până la maximul ultimilor 10 ani, companiile și comercianții grăbindu-se să blocheze aprovizionarea, în timp ce se confruntă cu blocajele de transport maritim și cu o creștere a cererii la sfârșitul anului.

Comercianții apelează la contractele futures, produse care le permit să asigure livrări la un preț stabilit, din cauza îngrijorărilor că nu vor putea obține stocuri adecvate pe “piața fizică”, unde pot fi mai selectivi în ceea ce privește produsul pe care îl vor primi.

La rândul lor, stocurile sunt drenate de la Intercontinental Exchange, unul dintre principalele locuri de tranzacționare a contractelor futures pentru cafea, ceea ce a făcut ca prețurile futures să crească și mai mult, au declarat comercianții.

Acest declin al stocurilor a trimis “un semnal foarte puternic către piață că există în continuare o penurie imediată de cafea”, a declarat Ilya Byzov de la Sucafina.

Prețurile futures pentru boabele de arabica de calitate superioară au ajuns la 2,50 dolari pe kilogram, aproape dublu față de nivelul de la începutul anului 2021.

În același timp, Consiliul Exportatorilor de Cafea din Brazilia, cel mai mare producător și exportator de cafea din lume, a declarat că comercianții s-au luptat să obțină rezervări pentru containere și nave și s-au confruntat cu amânări frecvente ale încărcării din partea companiilor de transport maritim. Acesta a declarat că volumul exporturilor de cafea în octombrie a scăzut cu 24% față de anul trecut.

Tarifele de transport al containerelor, care au crescut vertiginos în acest an, rămân ridicate, iar îngrijorările legate de blocaje au alimentat cumpărăturile “pentru orice eventualitate”, a declarat Carlos Mera, analist la Rabobank. “Cu mai multă cafea blocată în tranzit, aveți nevoie de cafea suplimentară la îndemână pentru a satisface cererea”, a spus el.

Creșterea bruscă a prețului boabelor a dus, de asemenea, la stocarea de către agricultori, limitând fluxul de exporturi și adăugând o presiune ascendentă asupra prețurilor. Cazurile de “default”, în care cultivatorii de cafea nu reușesc să livreze contractele convenite în prealabil pe piața fizică, au fost în creștere, potrivit oficialilor Departamentului de Agricultură al SUA staționați la São Paulo.

“Cei mai mari trei producători de arabica, Brazilia, Columbia și Etiopia, se confruntă cu rate crescute de neplată, în care fermierii nu reușesc să livreze cafeaua la prețurile convenite, astfel încât să poată încerca să revândă la prețurile actuale mai mari”, a declarat USDA în ultimul său raport privind cafeaua braziliană.

Îngrijorările legate de o nouă secetă în Brazilia au contribuit, de asemenea, la creșterea prețului cafelei. Cultivatorii de cafea de acolo au fost afectați de temperaturi scăzute din cauza înghețurilor severe din luna iulie. Deși înghețurile nu au avut impact asupra recoltei din acest an, pagubele produse copacilor, care au urmat celei mai grave secete din ultimul secol, au generat îngrijorări cu privire la sănătatea plantelor, precum și la calitatea boabelor în sezonul următor.

Sosirea fenomenului meteorologic La Niña, care tinde să aducă uscăciune în partea sudică a Americii de Sud, pentru al doilea an consecutiv, a generat temeri legate de volumele scăzute de producție într-un moment în care cererea rămâne fermă. Partea sudică a Braziliei a avut niveluri de precipitații mai scăzute decât în mod normal, ceea ce a dus la îngrijorări în rândul fermierilor, au declarat comercianții.

Între timp, îngrijorările legate de noua variantă a coronavirusului Omicron, care ar putea duce la blocaje în Vietnam, au determinat, de asemenea, creșterea prețurilor futures pentru robusta, o fasole de calitate inferioară tranzacționată la Londra.

Jack Scoville de la brokerii de mărfuri Price Futures Group din Chicago a avertizat: “Covidul a revenit și în Vietnam și acum în restul lumii și ar putea fi un factor de întrerupere a transporturilor.”