Prețurile imobiliarelor vor continua să crească, chiar dacă finalul de an va aduce o oarecare încetinire, a afirmat Răzvan Voicu, General Manager Storia.ro și OLX Imobiliare, în cadrul reConstruct.

”Prețurile clar nu mai au unde să scadă. Cererea a fost la un nivel record la sfârșitul lui 2021, am ajuns la 12 cereri pe unitate locativă, de la 7 în 2019”, a declarat Răzvan Voicu, General Manager Storia.ro și OLX Imobiliare. ”Probabil nu vor fi scăderi mari ale tranzacțiilor nici în trimestrul III. Estimările noastre arată că prețurile nu au unde să scadă.”

Dobânzile în creștere afectează cererea, dat fiind că aproximativ 50% din tranzacții sunt pe credit, spune Răzvan Voicu. Dar, în în a doua parte a anului ne putem aștepta la un ”slowdown” pe partea de tranzacții.

Prețul real de tranzacționare a crescut cu 10% în prima parte a anului. Prețul cerut pe metrul pătrat a crescut cu 15%, chiar și 20%. Ecartul între ele a început să se mărească, nu mai e loc de creștere, dar e puțin probabil ca prețurile să scadă în a doua parte a anului.

Imobiliarele protejează banii în inflație

O cerere crescută pe o ofertă stagnantă a dus la reducerea stocului de proprietăți din piață, spune și Dan Niculae, Head of New Business Imobiliare.ro . Nici construcții noi nu au de unde să apară, din cauza inflației, a materialelor scumpe și a îngreunării acordării de autorizații.

Ne așteptăm la o creștere încetinită în trimestrele 3 și 4, afirmă Dan Niculae. Însă, cum proprietățile imobiliare sunt un protector al banilor, mai ales în condiții de inflație mare, cererea va rămâne sus.

Ar putea apărea o potențială problemnă cu unitățile noi în a doua parte a anului, spune Răzvan Voicu. Dar, în opinia sa, creșterea medie pe prețul de tranzacționare va fi între 10 și 15%.

Nu suntem într-o bulă, susține General Managerul Storia.ro și OLX Imobiliare pentru asta ar trebui să ajungem la un preț peste 4.000 de euro pe metrul pătrat.

Indicele de accesibilitate (câte salarii medii sunt necesare pentru cumpărarea unei locuințe) arată că România stă foarte bine la nivel european, chiar dacă salariile sunt mai mici ca în Vest. Creșterea salariilor și competiția între angajatori pe piața forței de muncă contribuie și ea, afirmă Dan Niculae, Head of New Business Imobiliare.ro. Există și un interes crescut pentru locuințele verzi, pe fondul creșterii prețurilor la energie.