Prețurile cerute pe apartamente au înregistrat, în ultimele 31 de zile, un avans de 2,8% la nivel național – marjă de creștere peste cea din februarie, de doar 0,8%, arată datele portalului Imobiliare.ro. Suma medie solicitată pentru un apartament, vechi sau nou, a ajuns, astfel, la 1.654 de euro pe metru pătrat util la sfârșitul lunii martie, față de 1.609 de euro pe metru pătrat în februarie. Au crescut și tranzacțiile. Estimările arată că prețurile s-ar putea majora în continuare, pe fondul cererii crescute și a prețurilor din piața construcțiilor.

Tensiunea socio-politică resimțită în contextul conflictului militar din Ucraina, nu a avut, până în momentul de față, un efect tranșant asupra prețurilor de pe piața rezidențială, spun observatorii pieței. Variații pozitive au avut loc pe ambele segmente de piață, însă cele mai semnificative s-au consemnat pe segmentul rezidențial nou.

„După șocul resimțit la începutul crizei din țara vecină, când cererea scăzuse brusc pe un fond puternic emoțional, piața rezidențială și-a revenit în ultimele 3 săptămâni, astfel încât cererea este din nou la nivelul de dinainte de 24 februarie. Pe fondul cererii crescute și a creșterii costului de construcție, ne așteptăm ca prețurile apartamentelor să continue acest trend ascendent”, a declarat Daniel Crainic, Director de Marketing Imobiliare.ro.

Cele mai mari creșteri de prețuri de la o lună la alta au fost marcate în Cluj-Napoca, cea mai scumpă piață rezidențială a țării de ceva vreme, dar și în Brașov. “Brașovul devine noul pol fierbine al pieței imobiliare din România. Acest lucru se va accentua și mai mult o dată cu darea în folosință a noului aeroport. Pe de altă parte, Timișoara are un potențial investițional ridicat, prețurile fiind încă atractive în al treilea centru economic al țării”, menționează Crainic, pentru Economedia.ro