Mai mulți asigurători au crescut semnificativ prețurile RCA în ultimele 10 zile pe fondul problemelor mari în care se află liderul pieței – City Insurance, companie cu peste 3 milioane de clienți, care este aproape de procedura de faliment. Datele brokerilor consultate de HotNews.ro arată că Euroins, al doilea mare asigurător RCA, cu prețuri la fel de mici ca City, a majorat tarifele și cu 600 de lei în unele cazuri, iar alți asigurători au urmat același trend.

Problemele grave în care se află liderul RCA, City Insurance, încep să se resimtă în piața de asigurări.

În timp ce unele service-uri auto refuză să mai facă reparații celor care prezintă polițe RCA de la City Insurance, de teamă că un potențial faliment declarat al firmei de asigurări va face să nu-și mai recupereze banii, principalii rivali ai City pe piața RCA au crescut semnificativ prețurile polițelor.


Euroins a crescut prețurile și cu 600 de lei în unele cazuri, iar ceilalți asiguratori au crescut și ei prețurile imediat

Date furnizate de un broker în asigurări, care a dorit să-și păstreze anonimatul, arată că în ultimele 10 zile, prețurile RCA au fost majorate și cu 600 de lei în unele cazuri.

Trebuie știut că brokerii în asigurări au un program comparativ în care introduc datele clientului, ale mașinii, de când trebuie să intre în vigoare asigurarea RCA și asigurătorii le transmit apoi ofertele.

Brokerul mai sus amintit ne-a prezentat cazul unui șofer care a venit să-și asigure mașina – un Renault Laguna, fabricat în 2005, cu o capacitate cilindrică de 1870 cmc.

1. Euroins, al doilea mare asigurător RCA după City Insurance, avea cel mai mic preț pentru o asigurare RCA pe 6 luni: 418,6 lei. Pentru un RCA pe 12 luni, prețul creștea la 813,94 de lei.
2. City Insurance avea al doilea cel mai mic preț la un RCA pe 6 luni: 444,78 de lei. În schimb avea cel mai mic preț din piață pentru un RCA pe 12 luni, respectiv 693,4 lei.

Pe următoarele locuri se situau:

3. Grawe: 536,5 lei (pe 6 luni) sau 1073 lei (pe 12 luni)
4. Allianz: 775 lei (pe 6 luni) sau 1.127 lei (pe 12 luni)
5. Omniasig: 839 lei (pe 6 luni) sau 1.398 lei (pe 12 luni)
6. Asirom: 1.066 lei (pe 6 luni) sau 1604 lei (pe 12 luni)
7. Uniqa: 1.214 lei (pe 6 luni) sau 1840 lei (pe 12 luni)
8. Groupama: 1.325 lei (pe 6 luni) sau 1.426 lei (pe 12 luni)
9. Generali: 1.639 lei (pe 6 luni) sau 1.772 lei (pe 12 luni)

  • Cu decontare directă, serviciul opțional care îți permite să-ți repari mașina la propriul asigurător prețurile asigurările RCA sunt semnificativ mai mari, dar chiar și așa City Insurance și Euroins au printre cele mai mici prețuri.

În doar 10 zile, în contextul problemelor tot mai mari ale City Insurance, cei mai mulți asigurători au crescut prețurile RCA. Vorbim de aceeași mașină și de oferte transmise de asigurători în data de 14 septembrie.

Mișcarea se vede cel mai bine la Euroins, care avea cele mai mici prețuri, după care s-au luat și alți asigurători. Excepție fac Generali, Uniqa și Asirom care nu au modificat prețurile, dar acestea erau oricum mari.

Ce schimbări de prețuri s-au făcut în ultimele 10 zile:

1. Euroins a crescut cu aproape 185 de lei prețul RCA (pe 6 luni) și cu peste 600 de lei prețul RCA pe 12 luni.
2. Grawe a crescut cu aproape 400 de lei prețul RCA (pe 6 luni) și cu peste 300 de lei prețul RCA pe 12 luni.
3. Allianz a crescut cu 180 de lei prețul RCA (pe 6 luni) și cu peste 40 de lei prețul RCA pe 12 luni.
4. Omniasig a crescut cu peste 400 de lei prețul RCA (pe 6 luni) și cu peste 500 de lei prețul RCA pe 12 luni.
5. Groupama a crescut ușor cu peste 45 de lei atât prețul RCA (pe 6 luni) cât și prețul RCA (pe 12 luni).

  • Notă: În tabelul 2, nu mai apare City Insurance deoarece clientul s-a dus la alt broker și a încheiat asigurare la acest asigurător, motiv pentru care atunci când interoghezi programul apare mesajul că există o poliță valabilă pentru acest autovehicul la City, care nu-ți mai transmite oferta sa, susține brokerul care ne-a furnizat aceste date. Acesta spune însă că prețurile la City erau neschimbate cel puțin în data de 13 septembrie când a verificat, iar clientul nu-și încheiase încă asigurarea.

“În contextul problemelor grave în care se află City, aproape de faliment, Euroins profită și s-a dus semnificativ în sus cu prețurile. Nu mai stă cu prețurile jos ca să nu intre poate în problemele pe care le are acum City Insurance, dar prețurile majorate sunt în continuare sub ale celorlalți jucători din piață, astfel încât să și încaseze.

La ceilalți asigurători, explicația creșterilor de prețuri este că s-au ferit să nu rămână ei cu cele mai mici prețuri, având în vedere că nici până acum nu și-au manifestat interesul puternic de a vinde RCA și practic s-au dus după Euroins cu prețurile”, a precizat pentru HotNews.ro brokerul în asigurări.

Dacă ai mașina asigurată la City Insurance, trebuie să știi că asigurarea rămâne validă până la expirare, denunțare din partea titularilor sau denunțare din partea lichidatorului judiciar.

  • Orice cetățean care are în acest moment o poliță încheiată cu City Insurance poate denunța absolut legal această poliță, încheind în aceeași zi o altă poliță cu un asigurator decent, fără probleme. Pierde poate în jur de 200 de lei, dar câștigă mult mai mult în momentul în care riscul unui eveniment nefericit se materializează”, a precizat marți pentru HotNews.ro reprezentantul unuia din cei mai mari brokeri din piață, care a preferat să nu își dea numele pentru că legal nu poate oferi asemenea recomandări.

Ce trebuie să știi dacă ești păgubit City Insurance: Vei obține despăgubiri abia după ce falimentul e decis definitiv în instanță și în limita a 90.000 de euro

Dacă ASF va deschide procedura falimentului pentru City insurance, problemele cele mai mari vor apărea la șoferii care sunt loviți în trafic de o mașină asigurată la acest asigurător.

Aceștia ar trebui să facă cerere de deschidere dosar de daună la FGA, iar după ce va fi analizată, plata despăgubirilor nu va putea fi făcută decât după ce instanța decide definitiv falimentul firmei de asigurări.

Mai mult, așa cum e în prezent legislația, FGA nu poate plăti decât maxim 450.000 lei pe un creditor de asigurare al unui asigurător în faliment.