Prima întâlnire dintre Vladimir Putin și Xi Jinping, de la izbucnirea războiului din Ucraina. Liderul chinez afirmă că “Rusia și China sunt pregătite să-și asume rolul de mari puteri”. Forțele navale ruse și chineze au efectuat patrule și exerciții comune în Pacific, într-o demonstrație de “forță și solidaritate”

Cei doi s-au întâlnit la summitul Organizației de Cooperare Shanghai (SCO), desfășurat în Uzbekistan alături de lideri din India și statele din Asia Centrală. Conform presei ruse, Putin i-a mulțumit omologului său chinez pentru “poziția echilibrată” de care a dat dovadă în abordarea războiului din Ucraina. Xi Jinping a refuzat, in ciuda insistențelor comunității internaționale, să condamne războiul declanșat de Rusia și chiar să recunoască că Rusia a invadat Ucraina. 

Putin a mai afirmat că înțelege dacă Beijingul are “întrebări și îngrijorări” cu privire la conflictul cu Ucraina, dar a menționat că aceste probleme vor fi discutate. Acesta a criticat presiunile pe care SUA le exercită în privința Taiwanului: “Intenționăm să aderăm cu fermitate la principiul «O singură Chină». Condamnăm provocările Statelor Unite și ale sateliților lor în strâmtoarea Taiwan”.

În paralel, Xi Jinping, citat de presa chineză, a vorbit despre posibilitatea ca Rusia și China să îndeplinească rolul de “mari puteri”: “China este dispusă să depună eforturi împreună cu Rusia pentru a-și asuma roluri de mari puteri și pentru a aduce stabilitate și energie pozitivă într-o lume zguduită de tulburări sociale. Suntem extrem de dispuși să folosim această întâlnire pentru a face schimb de opinii cu dumneavoastră asupra problemelor internaționale și regionale de interes comun.”

Într-o demonstrație simbolică de forță și unitate, marinarii ruși și cei chinezi au efectuat patrule și exerciții comune în Oceanul Pacific cu doar câteva ore înainte de întâlnirea celor doi lideri.