La 19 ani după atacurile teroriste din 11 septembrie din Statele Unite, care au dus la un conflict sângeros care a devastat Afganistanul și a ucis zeci de mii de oameni, astăzi încep negocieri menite să aducă pacea în acea țară.

Oficiali guvernamentali afgani, extremiști talibani și oficiali americani se află în capitala Qatarului, Doha, pentru negocierile care s-au deschis cu o ceremonie de inaugurare. Negocierile, unde cele două părți în luptă vor sta față în față pentru prima dată, vor începe luni.

Startul discuțiilor s-a lăsat așteptat, în contextul în care SUA și talibanii semnau un acord de securitate în luna februarie. Cu toate acestea, neînțelegerile legate de un schimb de prizonieri și violențele din Afganistan au întârziat următoarea etapă a discuțiilor.

O delegație a conducerii afgane a părăsit Kabulul și s-a îndreptat spre Doha, vineri, 11 septembrie, la 19 ani distanță de atentatele din SUA – un moment de referință în ofensiva globală americană împotriva terorismului – care în cele din urmă aveau să conducă la sfârșitul domniei talibane. Abdullah Abdullah, șeful delegației, a subliniat că delegația caută „o pace demnă și justă”. Talibanii și-au confirmat prezența la discuții, joi, după eliberarea unui grup de șase prizonieri.

Mike Pompeo, șeful diplomației americane, a îndemnat cele două tabere beligerante din Afganistan să profite de oportunitate pentru a perfecta un acord de pace