Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a lansat marţi o strategie ce urmăreşte să transforme regatul într-un centru logistic global şi să stimuleze contribuţia acestui sector la veniturile ce nu provin din exploatarea petrolului la un nivel de aproximativ 45 de miliarde de riali (12 miliarde de dolari) până în 2030, transmite Reuters.

Planul prevede lansarea unei noi companii aeriene naţionale pentru a creşte numărul destinaţiilor internaţionale la peste 250 şi pentru a dubla capacitatea transportului aerian de marfă la peste 4.5 milioane de tone.

Dezvoltarea porturilor şi a altor infrastructuri, precum reţelele feroviare şi rutiere, ar permite capacităţii de transport maritim să ajungă la peste 40 de milioane de containere pe an, conform agenţiei de ştiri SPA.

Planul ar urma să crească contribuţia sectorului transporturilor şi logisticii la PIB de la 6% la 10%.

„Strategia cuprinzătoare are ca scop poziţionarea Arabiei Saudite ca centru logistic global care să conecteze trei continente”, a declarat prinţul Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al regatului saudit. El a adăugat că implementarea acestei strategii ar spori, de asemenea, sustenabilitatea fiscală şi calitatea vieţii în regat.

Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite a lansat un plan ambiţios pentru a diversifica economia celui mai mare exportator de ţiţei din lume şi pentru a reduce dependenţa de veniturile provenite din sectorul petrolier până în 2030.