Acum aproape 6 luni, pe 16 ianuarie, preşedintele american Donald Trump şi vicepremierul chinez Liu He au semnat, la Washing­ton, Faza 1 a acordului comercial, care păstrează în vigoare o parte din tarifele vamale pe care şi le-au impus cele două economii şi care, pentru prima dată, va pedepsi Beijingul dacă nu reuşeşte să-şi respecte angajamentele legate de moneda sa (yuanul), de proprietatea intelectuală şi de balanţa comercială. Înţelegerea urmărea să relaxeze unele taxe impuse de SUA pe importurile din China şi să determine Beijingul să cumpere mai multe produse americane.

The Economist remarcă astăzi că Peterson Institute for International Economics a calculat traficul comercial dintre cele două state ca fiind mai puțin de jumătate din cât a fost estimat că va fi, luând în considerare că exporturile vor continua in aceeași notă pe parcursul întregului an.

Importatorii chinezi au cumpărat produse energetice de mai puțin de 1 miliard de dolari, față de 25 miliarde cât s-a promis la începutul anului. În ceea ce privește produse agricole, din angajamentul inițial de 37 de miliarde, numai 8 miliarde s-au concretizat. China s-a confruntat cu o pandemie iar importurile încă ar mai putea crește. Dar până ce aceste cifre devin definitive și clare, Trump poate să nu mă fie președintele SUA, iar China poate consideră că un viitor președinte Biden va fi mai puțin preocupat de impunerea unor acorduri politice și comerciale.