Acasă Featured A doua stire pagina principal Proteste pro-Navalnîi în Rusia: susținătorii activistului, arestați și bătuți de forțele de ordine

Proteste pro-Navalnîi în Rusia: susținătorii activistului, arestați și bătuți de forțele de ordine

0
Proteste pro-Navalnîi în Rusia: susținătorii activistului, arestați și bătuți de forțele de ordine

Mai multe persoane au fost arestate sâmbătă, 23 ianuarie, în Rusia, la manifestațiile de protest ce sunt organizate în toată țara împotriva arestării opozantului Aleksei Navalnîi, scrie AFP, citat de Agerpres.

Echipa lui Navalnîi a difuzat apeluri la proteste în 65 de orașe ruse, din Moscova până în Vladivostok.

Primele proteste în Extremul Orient rus, unde câteva mii de persoane au ieşit în stradă în Vladivostok şi Habarovsk, iar importante efective de poliţie au fost desfăşurate, potrivit susţinătorilor lui Navalnîi.

Sursa citată arată că aproximativ 50 de protestatari au fost arestaţi în 10 oraşe ruseşti în jurul orei 06:30 GMT, potrivit organizaţiei neguvernamentale OVD-info, specializată în contabilizarea arestărilor la manifestaţii.

La ora 11, grupul OVD-Info, care monitorizează activitatea poliției, a raportat zeci de arestări – adăugând că autoritățile îi băteau pe unii dintre cei reținuți. Potrivit Reuters, ​Înregistrările video de la Vladivostok au arătat cum polițiștii urmăreau un grup de protestatari pe stradă, în timp ce manifestanții din Khabarovsk, care se confruntau cu temperaturi de aproximativ -14 grade Celsius, scandau „Rușine!” și „Bandiți!”

În Moscova, unde mobilizarea opoziţiei este de obicei cea mai semnificativă, protestatarii urmează să se reunească la ora locală 14:00 (11:00 GMT) în piaţa Puşkin. Poliţia moscovită a promis deja „să reprime fără întârziere” orice adunare neautorizată, iar primarul capitalei, Serghei Sobianin, a calificat protestele drept inacceptabile, în plină pandemie de coronavirus.

Cu toate acestea, soţia lui Navalnîi, Iulia, şi-a anunţat pe Instagram intenţia de a manifesta la Moscova pentru soţul ei „pe care nu-l va abandona niciodată”.

Navalnîi a fost spitalizat la Berlin pentru tratament, iar săptămâna trecută, la întoarcerea la Moscova, a fost reţinut chiar pe aeroport şi se află acum în arest preventiv, în aşteptarea mai multor proceduri judiciare care îl vizează. Printre altele, autorităţile ruse au comunicat că el ar putea fi considerat vinovat de încălcarea condiţiilor de eliberare condiţionată în urma unei condamnări cu suspendare din 2014, mai notează Agerpres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.