Statele Unite vor începe în curând să discute despre un acord comercial cu Taiwanul, a declarat luni şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, citat de AFP.

„Ştiu că purtăm discuţii cu Taiwanul sau că le vom demara în curând, cu privire la o formă de acord-cadru. Aceste discuţii ar urma să înceapă”, a declarat el în cursul unei audieri parlamentare la Washington.

Secretarul de stat a subliniat însă reprezentanta americană pentru comerţ, Katherine Tai, este în măsură să ofere detalii despre aceste viitoare negocieri.

Un eventual acord comercial cu Taipeiul riscă să nu-i placă Chinei, care consideră Taiwanul ca una dintre provinciile sale şi ameninţă să recurgă la forţă în cazul proclamării oficiale a independenţei sau al unei intervenţii externe.

Washingtonul a întrerupt relaţiile diplomatice cu Taipeiul în 1979 pentru a recunoaşte Beijingul drept singurul reprezentant oficial al Chinei. Dar Statele Unite rămân cel mai puternic aliat al Taiwanului şi furnizorul său de arme numărul unu.

„Taiwanul trebuie să aibă mijloacele de a se apăra”, a reafirmat luni Antony Blinken. „Continuăm să furnizăm echipamente semnificative Taiwanului în acest scop”, a adăugat el, citând „îngrijorări reale cu privire la agresiunea crescândă a guvernului de la Beijing” la adresa insulei.