SUA, Marea Britanie și Germania solicită Chinei să permită accesul “imediat și neîngrădit” al ONU în regiune, pe fondul preocupărilor legate de tratamentul aplicat de Beijing minorității uigure.

Statele Unite, Germania și Marea Britanie au intrat în conflict cu China la Națiunile Unite în legătură cu tratamentul aplicat de aceasta uigurilor și a altor grupuri majoritar musulmane din Xinjiang, în timp ce au continuat să organizeze un eveniment virtual la care Beijingul a făcut presiuni asupra statelor membre ale ONU să nu participe.

“Vom continua să ne ridicăm în picioare și să vorbim până când guvernul Chinei va pune capăt crimelor împotriva umanității și genocidului uigurilor și al altor minorități din Xinjiang”, a declarat ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, în cadrul evenimentului, la care, potrivit organizatorilor, au participat miercuri aproximativ 50 de țări.

ONU, unele țări occidentale, academicieni și grupuri de apărare a drepturilor omului afirmă că sute de mii de uiguri au fost trimiși în lagăre de reeducare în regiunea vestică îndepărtată a țării. China a recunoscut existența lagărelor, dar a declarat că acestea sunt centre de formare profesională necesare pentru a combate grupurile de rezistență.

“În Xinjiang, oamenii sunt torturați. Femeile sunt sterilizate cu forța”, a declarat Thomas-Greenfield.

Secretarul general al Amnesty International, Agnes Callamard, a declarat în cadrul evenimentului că se estimează că un milion de uiguri și minorități etnice predominant musulmane sunt deținute în mod abuziv.

Într-o notă adresată săptămâna trecută statelor membre ale ONU, misiunea chineză la ONU a respins acuzațiile ca fiind “minciuni și afirmații false” și a acuzat țările organizatoare că sunt “obsedate de provocarea unei confruntări cu China”.

Acesta a îndemnat țările “să NU participe la acest eveniment anti-China”, dar miercuri un diplomat chinez a răspuns acuzațiilor.

“China nu are nimic de ascuns cu privire la Xinjiang”, a declarat diplomatul chinez Guo Jiakun. “Xinjiang este întotdeauna deschis. Salutăm pe toată lumea să viziteze Xinjiang, dar ne opunem oricărui tip de anchetă bazată pe minciuni și cu prezumția de vinovăție”.

Evenimentul a fost organizat de Germania, SUA și Marea Britanie și co-sponsorizat de Canada, Australia, Noua Zeelandă și alte câteva națiuni europene.

Barbara Woodward, ambasadorul britanic la ONU, a declarat în cadrul reuniunii că există “dovezi de detenție abuzivă în masă, dispariții forțate și cazuri de tortură”. Există și alte rapoarte privind munca forțată și sterilizarea pe scară largă”.