Putin i-ar promis ajutor lui Lukaşenko pentru asigurarea securităţii Belarusului

809

Lukaşenko este contestat masiv după alegerile care l-au declarat câștigător în proporție de 80%, manifestările fiind însă reprimate violent de autoritățile de la Minsk.

″Ne-am înţeles cu el (cu Vladimir Putin): imediat ce facem prima cerere, un ajutor complet va fi furnizat (de către Rusia) pentru asigurarea securităţii Belarusului’. Când este vorba despre dimensiunea militară, avem un acord cu Federaţia Rusă în cadrul Uniunii (Rusia-Belarus) şi OTCS (Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă)″, a spus Lukaşenko,  după ce a pus actualele manifestaţii din Belarus pe seama unor ingerinţe externe, scrie Agerpres.

Lukaşenko a mai menţionat că a convenit cu Putin să continue ″consolidarea″ Uniunii între Rusia şi Belarus, o alianţă interguvernamentală între cele două ţări.

Pe de altă parte, preşedintele belarus a respins orice mediere externă, propusă în special de Polonia şi ţările baltice, pentru a ajunge la o înţelegere cu opoziţia care contestă rezultatul scrutinului prezidenţial.

″Nu avem nevoie de niciun guvern străin, de niciun mediator″, a punctat Lukaşenko în timpul unei reuniuni cu ministrul său al apărării.

SURSĂprotv