Acasă Economie Putin oferă Europei gaz prin Nord Stream 2 dar Germania refuză

Putin oferă Europei gaz prin Nord Stream 2 dar Germania refuză

0
Putin oferă Europei gaz prin Nord Stream 2 dar Germania refuză

Președintele rus Vladimir Putin s-a oferit miercuri să reia livrările de gaze către Europa prin partea intactă a gazoductului Nord Stream 2.

„Mingea este în terenul UE. Dacă ei vor, atunci robinetele pot fi deschise și asta este”, a declarat el într-un discurs la un forum energetic din Moscova.

Cu toate acestea, Germania a declarat că nu va lua gaz rusesc prin conducta Nord Stream 2, care a devenit un punct fierbinte în criza ucraineană.

Întrebată dacă Berlinul ar exclude utilizarea Nord Stream 2, purtătoarea de cuvânt a guvernului german, Christiane Hoffmann, a răspuns: „Da”.

„Independent de posibilul sabotaj al celor două conducte, am văzut că Rusia nu mai este un furnizor de energie de încredere și că, chiar înainte de deteriorarea Nord Stream 1, nu mai curgea gaz”, a declarat Hoffmann reporterilor.

Cantități masive de gaz au fost eliberate în Marea Baltică după ce ambele legături ale gazoductului Nord Stream 1 și una dintre cele două legături ale gazoductului Nord Stream 2 au fost rupte la 26 septembrie.

Rusia a întrerupt deja livrările de gaze prin conducta Nord Stream 1 la începutul lunii septembrie, invocând probleme tehnice. Nord Stream 2 nu a devenit niciodată operațional, deoarece Germania a oprit aprobarea acestuia după invazia rusă în Ucraina.

Putin a declarat că este posibilă repararea conductelor, dar că Rusia și Europa ar trebui să decidă soarta lor.

Invazia rusă i-a determinat pe cumpărătorii europeni să înceapă procesul de renunțare la petrolul și gazele rusești și să caute furnizori alternativi.

În cadrul aceluiași forum ca și Putin, Alexei Miller, șeful companiei energetice rusești Gazprom, a declarat că reparațiile la conductele avariate Nord Stream vor dura cel puțin un an.

El a adăugat că nu există „nicio garanție” că Europa va supraviețui iernii pe baza capacității sale actuale de stocare a gazelor.

Instalațiile de stocare a gazelor din Germania sunt pline în proporție de aproape 95%, iar oficialii spun că țara este bine plasată pentru a trece peste iarnă, deși vor fi necesare eforturi pentru a economisi gaz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.