Putin poate opri gazul la iarnă, avertizează chiar șeful Agenției Internaționale pentru Energie

313

Putin va opri gazul la iarnă, dă de înțeles chiar șeful Agenției Internaționale pentru Energie, Fatih Birol. Agenția este și printre primii care au ieșit acum ceva vreme să spună că Rusia a manipulat piețele de gaz în pregătirea războiului pentru a avea o mână de negociere cât mai puternică. Acum ne spune că Putin a redus livrările de gaz pentru ca Europa să nu-și poată constitui rezerve astfel încât la iarnă să poată strânge cu ușa anumite state europene cât se poate de tare.

Europa ar trebui să se aștepte la tot ce e mai rău în privința livrărilor viitoare de gaz rusesc, a avertizat șeful Agenției Internaționale pentru Energie.  Într-un interviu acordat, miercuri, ziarului Financial Times, Fatih Birol a spus că Europa trebuie să fie pregătită în cazul în care livrările de gaz rusesc se vor întrerupe complet în cursul iernii, el avertizând că un asemenea eveniment ar duce la o raționalizare a gazelor.

Până la sfârșitul acestui an, Europa este deja pe cale să-și reducă cu 90% dependența de petrolul rusesc, ea încercând astfel să nu mai finanțeze în niciun fel invazia Rusiei în Ucraina. Dar renunțarea la gazul rusesc se va dovedi mai dificilă din cauza imensei sale importanțe în țări precum Germania și Italia.

La începutul acestui an, Rusia acoperea aproximativ 40% din necesarul de gaze al Europei. După invazie, această dependență s-a redus la jumătate, dar nu e clar dacă Europa va putea continua substituirea unor asemenea livări.

Importanța problemei energetice

Marea temere este aceea că Rusia va continua să folosească exporturile sale de gaze ca șantaj în cursul acestei ierni, când țările europene au cel mai mult nevoie de ele pentru a asigura încălzirea locuințelor și pentru a-și menține industria pe linia de plutire.

Rusia și-a redus deja complet livrările de gaze naturale pentru o serie de țări, precum Finlanda, Polonia și Olanda, din cauză că țările respective au refuzat să facă plata în ruble. Recent, ea și-a redus livrările și spre Germania și Franța, pretinzând că sancțiunile împiedică o serie de reparații esențiale la conducta de gaze Nord Stream 1, dintre Rusia și Germania.

Drept rezultat, în mijlocul verii, Europa începe deja să apeleze la propriile rezervele de iarnă.
“Cred că reducerile au drept scop împiedicarea Europei de a-și mări depozitele și sporirea importanței Rusiei în lunile de iarnă”, a declarat Birol pentr FT.

Luna trecută, statele membre ale UE au convenit ca, până în luna noiembrie, să-și asigure 80% din rezervele de gaze ca să poată trece iarna. Potrivit unor date din domeniu, rezervele UE se situează acum în jurul unui procent de aproximativ 55%.

Situația a reaprins totodată și disputele din Germania cu privire la viitorul energiei nucleare, care, până la sfârșitul acestui an, ar urma să fie eliminată total. Marți, Christian Lindner, ministrul neoliberal de finanțe, a declarat că actuala coaliție guvernamentală nu ar trebui să excludă posibilitatea de a-și menține în funcțiune ultimele centrale nucleare rămase.

“Ar trebui ca țările să se gândească să amâne închiderea instalațiilor lor nucleare atâta vreme cât condițiile de siguranță sunt repsectate”, a spus Birol, a cărui instituție a avertizat, miercuri, că nu dispune de capital suficient care să finanțeze surse de energie reciclabilă.

“Investițiile sunt de primă importanță în soluționarea actualelor probleme legate de criza energetică: o scădere a presiunilor asupra consumatorilor, pentru ca lumea să poată reporni de la zero, o impulsionare a redresării economice și – mai ales în privința Europei – o reducere a dependenței de Rusia în urma invaziei sale din Ucraina”, se subliniază într-un raport al IEA pe această temă.

Separat, la începutul acestei săptămâni, IEA a pledat pentru exploatarea celor peste 5000 de miliarde de metri cubi de gaze naturale din Africa, ea susținând că asta ar duce la o reducere a emisiilor de gaze de la mai puțin de 3% “la cel puțin 3,5%”.

Militanții africani în probleme de mediu au ripostat însă indignați, ei subliniind că, nu mai târziu decât anul trecut, instituția a pledat pentru stoparea investițiilor în noi proiecte legate de combustibilul fosil.

SURSĂg4media