Război în Ucraina: Populația pleacă masiv din țară, cozi imense în Kiev. Un minor a fost ucis în timpul unui bombardament rusesc.

302

Preşedintele rus Vladimir Putin a declanșat războiul în Ucraina, sub pretextul apărării separatiștilor din Donbas. Populația pleacă masiv din țară, sunt cozi imense în Kiev, iar panica domină atmosfera din Ucraina. Președintele SUA, Joe Biden a anunțat noi sancțiuni, iar UE, prin vocea președinților Comisiei și Consiliului European, a transmis că își va coordona condamnarea Rusiei cu NATO și G7. Ministrul de Externe ucrainean anunță ”o invazie la scară largă, un război de agresiune”. Mai multe puncte strategice din Ucraina sunt atacate, inclusiv capitala. 

Ora 12:18 În orașul Chuguev din regiunea Harkov, un băiat minor a fost ucis în timpul unui bombardament rus asupra unei clădiri cu cinci etaje, raportează Serviciul de Urgență de Stat din Ucraina, citat de Unian

Ora 11:55 Zelenski susține că nu Rusia nu a reușit să treacă linia de contact din estul țării / Apel către cetățeni care au rude în Rusia să raporteze ceea ce se întâmplă în Ucraina / Kievul a rupt legăturile diplomatice cu Moscova.

Ora 11:51 Republica Moldova își închide spațiul aerian / Peste 2.000 de cetățeni ucraineni au fugit în Moldova de teama războiului declanșat de Rusia.

Ana Recvenco, ministrul de Interne al Republicii Moldova, a anunțat joi că țara sa își va închide spațiul aerian de la ora 12.00. Anunțul vine după ce Rusia a lansat tacul asupra Ucrainei.

Pe de altă parte, autoritățile de la Chișinău au anunțat că peste 2.000 de cetățeni ucraineni au trecut deja granița, refugiindu-se din calea atacurilor lansate de forțele armate ruse.

Ora 10:45 În capitala Ucrainei, Kiev, stațiile de metrou au devenit buncăre improvizate și sunt pline de oameni care transportă provizii, organizați în grupuri, relatează CNN.

Ora 10:43 Manifestație de solidaritate cu Ucraina la București, organizat de societatea civilă.

În imagine, convoaie de ucrainieni care fug din calea invaziei în Polonia vecină.

Sursa foto: New York Times.