Război în Ucraina. Vladimir Putin a anunțat, la ora 5 dimineața (ora României), începerea unei operațiuni militare pentru “demilitarizarea și denazificarea” Ucrainei. La scurt timp, presa internațională a relatat că au fost auzite explozii în mai multe orașe, inclusiv lângă capitala Kiev. SUA condamnă atacul “neprovocat și nejustificat”.

Președintele rus a anunțat joi dimineață o operațiune militară în Ucraina, într-o alocuție televizată. Putin a spus că acțiunea a venit ca răspuns la amenințările venite din Ucraina.

La scurt timp după aceea, reporterii CNN, BBC și Reuters au raportat explozii în Donbass (în partea controlată de armata ucraineană) și în Harkov. Presa ucraineană relatează că au fost auzite explozii lângă Kiev, dar nu în oraș, ci din direcția aeroportului, aflat la est de capitală. De asemenea, deasupra părții ucrainene a Donbassului sunt raportate raiduri aeriene.

Putin a cerut armatei Ucrainei să “depună armele”. A declarat că intenționează denazificarea și demilitarizarea Ucrainei, dar că planurile Rusiei nu includ ocuparea Ucrainei.Rusia nu poate accepta o amenințare constantă din partea Kievului”.

“Circumstanțele ne impun să luăm măsuri decisive și imediate. Republicile Populare Donbass s-au adresat Rusiei cu o cerere de ajutor. În acest sens, în conformitate cu articolul 51, Partea 7 din Carta ONU, cu sancțiunea Consiliului Federației și în temeiul tratatelor de prietenie ratificate de Adunarea Federală și a asistenței reciproce cu DPR și LPR, am decis să conduc o operațiune militară specială”, a spus Putin într-o alocuțiune televizată către ruși.

“Acțiunile noastre sunt de autoapărare împotriva amenințărilor care ni se adresează și față de un dezastru și mai mare decât cel care se întâmplă astăzi. Rusia modernă, chiar și după prăbușirea URSS și pierderea unei părți semnificative a potențialului său nuclear, este astăzi una dintre cele mai puternice puteri nucleare. În acest sens, nimeni nu ar trebui să aibă dubii că un atac direct asupra Rusiei va duce la înfrângerea agresorului și la consecințe grave pentru acestuia”, a mai spus Putin.

“Planurile noastre nu includ ocuparea teritoriilor ucrainene, nu vom impune nimănui nimic prin forță”, a spus Putin, fără a face însă o distincție clară între ocuparea întregii țări, o invazie, care presupune o incursiune militară temporară și ocuparea unei părți din teritoriu.

În același timp, el a reamintit dreptul națiunilor la autodeterminare. “Nici în timpul creării URSS, nici după cel de-al Doilea Război Mondial, pe oamenii care trăiesc în anumite teritorii care fac parte din Ucraina modernă, nu i-a întrebat nimeni cum vor ei înșiși să trăiască. Libertatea este în centrul politicii noastre, dar este vorba despre libertatea tuturor de a-și determina în mod independent propriul viitor și viitorul copiilor lor. Considerăm că este important ca acest drept – dreptul de a alege – să poată fi folosit de toate popoarele care trăiesc pe teritoriul Ucrainei de astăzi”, a mai spus liderul rus.

La o jumătate de oră după aceea, Casa Albă a transmis un comunicat al președintelui Joe Biden:

“Rugăciunile lumii întregi sunt alături de poporul Ucrainei în această seară, deoarece suferă un atac neprovocat și nejustificat al forțelor militare ruse. Președintele Putin a ales un război premeditat care va aduce o pierdere catastrofală de vieți omenești și suferință umană. Doar Rusia este responsabilă pentru moartea și distrugerea pe care le va aduce acest atac, iar Statele Unite și Aliații și partenerii săi vor răspunde într-un mod unit și decisiv. Lumea va trage Rusia la răspundere.

Voi monitoriza situația de la Casa Albă în această seară și voi continua să primesc actualizări regulate de la echipa mea de securitate națională. Mâine, mă voi întâlni cu omologii mei G7, dimineața și apoi mă voi adresa poporului american pentru a anunța consecințele ulterioare pe care Statele Unite și aliații și partenerii noștri le vor impune Rusiei pentru acest act inutil de agresiune împotriva Ucrainei și a păcii și securității globale. De asemenea, ne vom coordona cu aliații noștri NATO pentru a asigura un răspuns puternic, unit, care descurajează orice agresiune împotriva Alianței. În această seară, Jill și cu mine ne rugăm pentru oamenii curajoși și mândri din Ucraina.”

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat joi o operaţiune militară în Ucraina pentru a apăra separatiştii din regiunea Donbas, situată în estul ţării. Liderul de la Kremlin a cerut armatei ucrainene „să depună armele” şi a promis să contracareze orice interferenţă străină în operaţiunea rusă în Ucraina, potrivit Agerpres. „Am luat decizia pentru o operaţiune militară”, a spus Vladimir Putin într-o declaraţie surpriză la televizor, cu puţin timp înaintea orei 03:00 GMT.

Evenimentele LIVE:

Ora 07:54 Stoltenberg și Blinken discută despre apărarea teritoriului NATO după ce Rusia a început războiul în Ucraina, transmite Bloomberg.

Ora 07:50 Președintele SUA, Joe Biden, a vorbit recent cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat Casa Albă joi dimineață (ora României). Casa Albă transmite, citată de The Guardian. Citește mai multe aici.

Ora 07:45 Rusia bombardează baza militară de lângă orașul Ivano Frankivsk, aflat la 150 km în linie dreaptă de Sighetu Marmației (180 km pe șosea).

Ora 07:39 Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al SRI, a transmis joi dimineață că nivelul de alertă teroristă se ridică în România la propunerea SRI de către CSAT doar în cazul amenințărilor teroriste.

Ora 07:30 Trupe și vehicule militare au intrat în Ucraina din Belarus (CNN).

Ora 07:23 Președintele Joe Biden a transmis, pe Twitter, că vineri se va întâlni cu liderii G7, iar ”Statele Unite, aliații și partenerii noștri vor impune sancțiuni severe Rusiei. Vom continua să oferim sprijin și asistență Ucrainei și poporului ucrainean”.

Ora 07:22 Orașul Harkov din nord-estul Ucrainei este atacat. Vezi aici imagini video: https://twitter.com/ragipsoylu/status/1496715280348762114

Ora 07:21 Uniunea Europeană spune că va „trage Moscova la răspundere” pentru ceea ce șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că este un atac „nejustificat” asupra Ucrainei .

Ora 07:19 La Kiev se aud sirenele de război. Cetățenii sunt avertizați că a început conflictul.

Ora 07:17 Mesajul președintelui Volodimir Zelensky pentru ucraineni:

  • „Dragi cetățeni ucraineni, în această dimineață, președintele Putin a anunțat o operațiune militară specială în Donbas. Rusia a efectuat lovituri asupra infrastructurii noastre militare și a polițiștilor noștri de frontieră. S-au auzit explozii în multe orașe din Ucraina. Introducem legea marțială pe întreg teritoriul țării noastre. Acum un minut am avut o conversație cu președintele Biden. SUA au început deja să unească sprijinul internațional. Astăzi fiecare dintre voi ar trebui să păstreze calmul. Stai acasă dacă poți. Noi lucram. Armata lucrează. Întregul sector de apărare și securitate funcționează. Fara panica. Noi suntem puternici. Suntem pregătiți pentru orice. Vom câștiga în toată lumea pentru că suntem Ucraina.”

Ora 07:08 Zelensky a introdus legea marțială și a îndemnat oamenii să rămână calmi într-un scurt mesaj video, joi dimineață, transmite CNN.

Ora 07:06 Rușii ar bombarda și portul de lângă Odessa, unul industrial și de mare valoare pentru Ucraina, scriu pe rețelele de socializare locuitorii din apropiere.

Ora 7.00: Explozii în Kiev, cetățenii străini din oraș încep evacuarea – Surse

Ora 06:54 Ucraina anunță că Rusia atacă din trei flancuri: Crimeea – sud, Donbas – est și Nord-Est, transmite Bloomberg.

Ora 06:44 Ministrul adjunct de interne al Ucrainei, Anton Gerașcenko, a confirmat, de asemenea, că a început o invazie rusă. „Invazia a început. Tocmai au fost trase rachete către centre militare, aeroporturi, depozite militare, lângă Kiev, Harkov, Dnieper. Focuri de armă la graniță sunt în desfășurare. Din această zi, există o nouă realitate geopolitică în lume”, a scris acesta pagina sa oficială de Facebook.

Ora 06:40 Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a făcut i-a cerut lui Putin să se retragă, spunând: „În numele umanității, aduceți-vă trupele înapoi în Rusia”. Guterres, care a ocupat funcția de secretar general din 2017, a adăugat că acțiunile de astăzi sunt „cel mai trist moment din mandatul meu”, transmite The Guardian.

Ora 06:33 Autoritățile europene de reglementare a aviației spun că există un „risc ridicat” pentru aeronavele civile în apropierea graniței cu Ucraina, temându-se că ar putea fi vizate intenționat la orice altitudine, transmite CNN.

„Operatorilor aerieni li se reamintește că aceasta este acum o zonă de conflict activ”, spune Agenția pentru Siguranța Aviației a Uniunii Europene, cunoscută sub numele de EASA.

Agenția a adăugat că „operatorii ar trebui să fie extrem de precauți” și să evite utilizarea spațiului aerian pe o rază de 100 de mile marine de granița dintre Rusia și Ucraina.

Ora 06:29 Ministrul infrastructurii din Ucraina a anunțat în urmă cu câteva minute explozii în marile orașe: „Putin atacă Ucraina! Exploziile în toate orașele mari ale Ucrainei au început la 5:10”, a scris Volodimir Omelian pe Twitter.

Ora 06:25 Ministrul ucrainean de Externe a anunțat joi dimineață, pe Twitter, că „Putin tocmai a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei”: „Putin tocmai a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei. Orașele pașnice ucrainene sunt sub lovituri. Acesta este un război de agresiune. Ucraina se va apăra și va câștiga. Lumea poate și trebuie să-l oprească pe Putin. Momentul pentru a acționa este acum”, a scris Dimitri Kuleba.

Ora 6.11: Președintele Biden a condamnat agresiunea. El a anunțat că se va întâlni joi cu șefii G7:

The prayers of the entire world are with the people of Ukraine tonight as they suffer an unprovoked and unjustified attack by Russian military forces. President Putin has chosen a premeditated war that will bring a catastrophic loss of life and human suffering. Russia alone is responsible for the death and destruction this attack will bring, and the United States and its Allies and partners will respond in a united and decisive way. The world will hold Russia accountable.

I will be monitoring the situation from the White House this evening and will continue to get regular updates from my national security team. Tomorrow, I will meet with my G7 counterparts in the morning and then speak to the American people to announce the further consequences the United States and our Allies and partners will impose on Russia for this needless act of aggression against Ukraine and global peace and security. We will also coordinate with our NATO Allies to ensure a strong, united response that deters any aggression against the Alliance. Tonight, Jill and I are praying for the brave and proud people of Ukraine.

Ora 6.10: Ministrul de Externe al Ucrainei a transmis un comunicat în care arată că Ucraina este sub atac: ”Putin tocmai a lansat un atac la scară largă”

Ora 6.09: Președintele Iohannis a trnsmis un mesaj în care condamnă ”agresiunea militară” a Rusiei împotriva Ucrainei

Ora 5.35 Ucraina: Focuri de armă în apropierea principalului aeroport din Kiev. Focuri de armă au fost auzite joi în apropierea aeroportului Boryspil din Kiev, precum şi mai multe explozii în alte locuri din capitala ucraineană, la scurt timp după ce Rusia a anunţat o operaţiune militară în Ucraina, a informat agenţia de ştiri Interfax, citând presa locală, transmite Agerpres.