Acasă Economie Regele Iordaniei, demascat de Pandora Papers în legătură cu paradisurile fiscale și casele de lux

Regele Iordaniei, demascat de Pandora Papers în legătură cu paradisurile fiscale și casele de lux

0
Regele Iordaniei, demascat de Pandora Papers în legătură cu paradisurile fiscale și casele de lux

Așa-numitele Pandora Papers arată că regele Abdullah al II-lea al Iordaniei se numără printre zecile de lideri mondiali care dețin în secret milioane de dolari în străinătate.

Așa-numita investigație Pandora Papers, la care participă aproximativ 600 de jurnaliști, se bazează pe scurgerea a aproximativ 11,9 milioane de documente de la 14 servicii financiare globale.

Documentele arată modul în care regele Abdullah al II-lea a creat o rețea de companii offshore și paradisuri fiscale pentru a acumula un imperiu imobiliar de 100 de milioane de dolari, de la Malibu, California, până la Washington, DC și Londra.

Potrivit anchetei: „Trei vile pe plajă în Malibu [au fost] achiziționate prin intermediul a trei companii offshore pentru 68 de milioane de dolari de către regele Iordaniei în anii de după ce iordanienii au umplut străzile în timpul Primăverii Arabe pentru a protesta împotriva lipsei de locuri de muncă și a corupției.”

Abdullah, în vârstă de 59 de ani, deține, de asemenea, trei apartamente de lux într-un complex din Washington, DC, cu vedere panoramică la râul Potomac, și o casă în Ascot, unul dintre cele mai scumpe orașe din Anglia, alături de apartamente de mai multe milioane de dolari în centrul Londrei, se arată în raport.

„Iordania nu are genul de bani pe care alte monarhii din Orientul Mijlociu, precum Arabia Saudită, îi permit unui rege să își etaleze averea”, a declarat Annelle Sheline, o cercetătoare în Orientul Mijlociu, citată.

„Dacă monarhul iordanian și-ar etala averea mai mult în mod public, nu numai că și-ar antagoniza poporul, dar i-ar enerva și pe donatorii occidentali care i-au dat bani.”

Avocații regelui Abdullah au fost citați spunând că toate proprietățile au fost cumpărate cu averea personală și că este o practică obișnuită pentru persoanele de profil înalt să cumpere proprietăți prin intermediul unor companii offshore din motive de confidențialitate și securitate.

„Orice implicație că ar exista ceva necorespunzător în ceea ce privește deținerea de proprietăți prin intermediul unor companii în jurisdicții offshore este negată categoric”, a declarat DLA Piper, firma de avocatură care îl reprezintă pe monarh. „[Abdullah] nu a folosit în niciun moment banii publici în mod abuziv și nici nu a folosit în vreun fel veniturile provenite din ajutoare sau asistență destinate uzului public”.

În documentele analizate de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ) figurează aproximativ 35 de actuali și foști lideri, care se confruntă cu acuzații care variază de la corupție la spălare de bani și evaziune fiscală globală.

Documentele arată, de asemenea, că prim-ministrul ceh Andrej Babis – care va fi ales la sfârșitul acestei săptămâni – nu a declarat o companie de investiții offshore folosită pentru a cumpăra un castel în valoare de 22 de milioane de dolari în sudul Franței.

În total, ICIJ a descoperit legături între aproape 1.000 de companii din paradisuri offshore și 336 de politicieni și funcționari publici la nivel înalt, inclusiv lideri de țară, miniștri, ambasadori și alții.

Mai mult de două treimi dintre companii au fost înființate în Insulele Virgine Britanice.

În majoritatea țărilor, subliniază ICIJ, nu este ilegal să ai active offshore sau să folosești companii fantomă pentru a face afaceri dincolo de granițele naționale.

Dar astfel de dezvăluiri nu sunt mai puțin jenante pentru liderii care poate că au făcut campanie publică împotriva corupției sau au pledat pentru măsuri de austeritate în țară.

„Noua scurgere de date trebuie să fie un semnal de alarmă”, a declarat Sven Giegold, deputat al Partidului Verzilor în Parlamentul European. „Evaziunea fiscală globală alimentează inegalitatea globală. Trebuie să extindem și să ascuțim măsurile de combatere acum”.”

Printre celelalte dezvăluiri ale anchetei ICIJ:

Familia și asociații președintelui azer Ilham Aliyev ar fi fost implicați în secret în tranzacții imobiliare în Marea Britanie în valoare de sute de milioane de euro.
Președintele kenyan Uhuru Kenyatta și șase membri ai familiei sale ar deține în secret o rețea de companii offshore.
Membrii cercului de apropiați ai prim-ministrului pakistanez Imran Khan, inclusiv miniștrii cabinetului și familiile acestora, ar deține în secret companii și trusturi care dețin milioane de dolari.
Președintele rus Vladimir Putin nu este menționat direct în dosare, dar este legat, prin intermediul unor asociați, de active secrete în Monaco.

Pandora Papers sunt cele mai recente dintr-o serie de scurgeri masive de documente financiare ale ICIJ, care a început cu LuxLeaks în 2014 și a fost urmată de Panama Papers, Paradise Papers și FinCen.

Documentele care stau la baza celei mai recente investigații provin de la companii de servicii financiare din țări precum Insulele Virgine Britanice, Panama, Belize, Cipru, Emiratele Arabe Unite, Singapore și Elveția.

Cea mai recentă bombă este chiar mai amplă decât Panama Papers, portretizând aproape 3 terabytes de date – echivalentul a aproximativ 750.000 de fotografii pe un smartphone – scurse de la 14 furnizori de servicii diferiți care își desfășoară activitatea în 38 de jurisdicții diferite din lume.

Înregistrările datează din anii 1970, dar majoritatea fișierelor se întind din 1996 până în 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.