Grupul Renault a anunțat miercuri că suspendă activitățile în fabrica sa din Moscova și evaluează opțiunile disponibile în ceea ce privește participația la producătorul rus de automobile Avtovaz. Compania auto a fost criticată aspru pentru faptul că a reluat recent producția la uzina din Moscova, deși majoritatea concurenței și-a închis fabricile.

„Consiliul de Administrație al Grupului Renault s-a întrunit astăzi și a aprobat următoarele: Activitățile Grupului Renault în fabrica sa din Moscova sunt suspendate de astăzi. În ceea ce privește participația la AVTOVAZ, Grupul Renault evaluează opțiunile disponibile, ținând cont de mediul actual, acționând în același timp responsabil față de cei 45.000 de angajați ai săi din Rusia. Grupul Renault reamintește că implementează deja măsurile necesare pentru a respecta sancțiunile internaționale”, arată compania, într-un comunicat de presă.

Decizia vine după apelul Kievului pentru boicotarea producătorului francez de automobile. Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a cerut boicotarea Renault la nivel mondial. Renault se numără printre companiile franceze pe care președintele ucrainean Volodymyr Zelensky le-a acuzat că „sponsorizează războiul” pentru că nu au părăsit Rusia.

Renault, care a revenit pe profit în 2021, după doi ani de pierderi, se numără printre companiile occidentale cele mai expuse din Rusia, unde realizează 8% din câștigurile de bază, potrivit Citibank.

Renault produce două modele – Logan și Sandero – ambele sub brandul propriu pentru piața rusă, la Izhevsk, alături de modele Lada.