Reportaj Reuters. Spitalele românești, tot mai pline de pacienți Covid. România a reușit să imunizeze doar 34% din populație, pe fondul neîncrederii în instituțiile statului, al campaniilor de dezinformare, al infrastructurii și al unei educații din ce în ce mai slabe.

Cu cea de-a doua cea mai mică rată de vaccinare din Uniunea Europeană, după Bulgaria, al patrulea val pare să copleșească rapid România. Un reportaj Reuters în spitalele Covid din țara noastră arată că personalul medical este deja extenuat, numărul cazurilor s-a dublat în ultima săptămână, iar paturile ATI devin periculos de rare.

“M-am gândit că dacă reușesc să trec prin trei valuri fără să mă infectez, pot să trec și printr-un al patrulea fără vaccin”, a declarat pentru Reuters de pe patul de ATI Roxana Pascu, o femeie de afaceri de 55 de ani, cu o voce atât de slabă încât abia mai putea vorbi.

Reporterii Reuters au vorbit și cu Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumologie Marius Nasta din București, exact în momentul în care instituția încerca să activeze o unitate mobilă de terapie intensivă. “În acest moment am probleme foarte, foarte mari, pentru că nu putem lucra fără personal”, a declarat medicul, care le-a mai spus celor de la Reuters și că morga institutului este, de asemenea, la capacitate maximă și caută să închirieze congelatoare mortuare.

În timp ce Uniunea Europeană a vaccinat cu două doze 72% din populația sa adultă, România a reușit doar 34%, din cauza neîncrederii înrădăcinate în instituțiile statului, a campaniilor de dezinformare, dar și a infrastructurii sanitare slabe în lumea rurală. Educație precară a locuitorilor în privința vaccinurilor a contribuit de asemenea.

Pe de altă parte, guvernul a redus restricțiile în ciuda rate mici de vaccinare și a ratat de departe obiectivul de a vaccina 10 milioane de oameni până în septembrie – puțin peste 5 milioane de români au fost până acum imunizați. Reuters mai susține că aproximativ 40% din personalul medical și cel școlar nu a fost vaccinat, oficialii evitând până acum să facă vaccinarea obligatorie pentru astfel de categorii esențiale.

În acest timp numărul zilnic de cazuri noi se apropie de nivelul record anterior de peste 10 mii, iar oficialii din domeniul sănătății publice au estimat recent că România ar putea vedea 15-20 de mii de noi cazuri zilnice în octombrie.

Oficialii intenționează să trimită unități mobile de vaccinare în școli și au introdus o loterie cu bonuri și premii în numerar pentru a spori numărul celor care doresc să se imunizeze.