Acasă Economie Republica Moldova, undă verde pentru reluarea zborurilor aeriene

Republica Moldova, undă verde pentru reluarea zborurilor aeriene

0
Republica Moldova, undă verde pentru reluarea zborurilor aeriene

Republica Moldova va permite zborurile de pe Aeroportul Internațional Chișinău, luni, începând cu orele 12, dar acestea vor fi efectuate numai spre și dinspre direcția României. „Zborurile se vor efectua prin spațiul aerian al României și de acolo în toate directiile. Absolut toate cursele vor fi reluate de pe Aeroportul International Chișinău”, precizează Autoritatea Aeronautica Civilă din Republica Moldova (AAC).

Instituția mai precizează că prin deschiderea unei porțiuni a spațiului aerian s-a oferit posibilitatea efectuării tuturor curselor regulate ce erau planificate până la închiderea spațiului aerian. Astfel operatorii aerieni naționali și străini urmează să își reia activitatea pe Aeroportul Internațional Chișinău.

Cu toate acestea, autoritățile aviatice de la Chișnău susțin că în continuare rămâne închis restul spațiului aerian, inclusiv spațiul aerian de clasa G (spațiul aerian necontrolat, utilizat în special pentru zboruri de agrement).

„Operatorii aerieni ce au operat zboruri regulate pe Aeroportul Internațional Chișinău urmează să reînceapă activitatea sa operațională cât de curând”, mai spune AAC.

Săptămâna trecută, vicepremierul Andrei Spînu declara că autoritățile iau în calcul reluarea curselor aerene regulate spre și dinspre Republica Moldova.

„Am discutat și astăzi la ședința Comisiei Situații Excepționale ca să vedem oportunitatea să deschidem spațiul de la aeroport cu ieșire pe un anumit spațiu spre România. Specialiștii și experții de securitate analizează această opțiune, dacă ea va fi una bună atunci, probabil, la începutul săptămânii viitoare se va lua decizia pentru deschiderea spațiului aerian pe acea porțiune. Asta înseamnă că toate zborurile vor intra și ieși din țară doar pe această porțiune pentru toți operatorii”, a declarat Spînu la o emisiune televizată.

Anunțul autorităților din Republica Moldova vine la o zi după ce Ambasadorul SUA la Chișinău, Kent D. Logsdon, a declarat că SUA nu au indicii potrivit cărora Republica Moldova ar putea fi ținta unui atac din partea Rusiei.

„În acest moment, nu avem indicii că Republica Moldova ar putea fi ținta unui atac, dar suntem foarte îngrijorați de ceea ce ar putea să se întâmple în regiune, în special în contextul imaginilor pe care le vedem în fiecare zi cu ceea ce se întâmplă în Ucraina”, a declarat ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon.

Republica Moldova și-a închis spațiul aerian pe 24 februarie, ziua în care Rusia a invadat Ucraina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.