Aleşii republicani americani intenţionează să declanşeze anchete de amploare asupra administraţiei lui Joe Biden dacă redobândesc marţi controlul asupra Camerei Reprezentanţilor, a dat asigurări liderul lor din camera inferioară a Congresului, Kevin McCarthy, într-un interviu difuzat luni pe CNN, relatează AFP, citată de Agerpres.

Printre dosarele pe care noua majoritate şi-ar dori să le redeschidă, Kevin McCarthy a evocat în special modul haotic în care SUA s-au retras din Afganistan în august 2021, dar şi cauzele pandemiei de COVID-19, dar nu a exclus lansarea unor eventuale proceduri de destituire, fără a preciza cine ar fi vizat.

„Nu vom utiliza niciodată procedura destituirii în scopuri politice”, a declarat McCarthy, care ar putea deveni marţi preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, înlocuind-o pe democrata Nancy Pelosi.

Republicanul de 57 de ani a dat asigurări că beneficiază de susţinerea partidului său, precum şi a lui Donald Trump pentru a prelua şefia Camerei Reprezentanţilor, în contextul în care republicanii sunt daţi favoriţi în sondaje înaintea scrutinului de marţi în care toate cele 435 de mandate din camera inferioară a Congresului SUA sunt puse în joc.

La şapte ani după ce a eşuat în tentativa de a deveni preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, ales din California, îşi va putea lua revanşa graţie eforturilor sale de a-l curta pe Donald Trump şi pe susţinătorii săi fideli, comentează AFP.

În interviul acordat CNN, republicanul a mai precizat că partidul său intenţionează să lupte în principal împotriva inflaţiei şi a imigraţiei.