Candidatul republican Kevin McCarthy a reuşit sâmbătă noapte (ora SUA) să obţină voturile necesare pentru a deveni președintele Camerei Reprezentanților după o cincea zi de negocieri şi 15 tururi de alegeri, transmite CNN.

Președintele Joe Biden l-a felicitat imediat pe McCarthy.

Reprezentantul Californiei a reușit în cele din urmă să obţină sprijinul facțiunii dure din partid, apropiată de fostul preşedinte republican Donald Trump, oferind concesii considerabile în timpul negocierilor din culise.

Votul a fost unul istoric, fără precedent în ultimii 160 de ani.

Blocajul Camerei Reprezentanților are repercusiuni concrete. Fără un preşedinte, aleşii nu pot depune jurământ şi, prin urmare, nu pot adopta proiecte de lege.

Republicanii apropiaţi de Donald Trump profită de majoritatea republicană subţire câştigată la alegerile de la jumătatea mandatului din noiembrie pentru a-şi impune condiţiile. „Trebuie să reparăm acest sistem stricat”, a declarat în Camera Reprezentanţilor alesul statului Montana, Matt Rosendale, îndemnându-i pe ceilalţi republicani să se alăture grupului contestatar.

A treia figură ca importanţă în politica americană după preşedinte şi vicepreşedinte, preşedintele Camerei Reprezentanţilor are nevoie de o majoritate de 218 de voturi pentru a fi ales.