Viteza fulminantă cu care talibanii au capturat atât de multe capitale provinciale sugerează că gruparea islamista duce o campanie de recucerire de amploare. Zaranj, în provincia Nimruz, a fost prima care a căzut, pe 6 august. În următoarele cinci zile, a fost urmată de o serie de capitale din nord – Sheberghan, Sar-e-Pol, Taloqan, Kunduz, Aibak, Pul-e-Khumri și Faizabad – precum și de Farah, în sud-vest.

Câștigurile talibanilor fuseseră anterior în mare parte rurale. Războiul devine acum mai mult urban, cu potențial pentru mai multă vărsare de sânge. Orașele mai mari, inclusiv Kandahar și acum Mazar-e-Sharif, sunt asediate. Asigurările talibanilor de anul trecut că doresc discuții de pace par îndepărtate. Puțini se așteaptă ca aceștia să își țină în frâu ofensiva acum.

Nu este deloc sigur că orașele mai mari vor cădea în mâinile talibanilor, dar guvernul afgan nu a găsit încă o modalitate de a schimba situația. Moralul este scăzut, iar America și-a retras aproape toate forțele – o decizie care pare tot mai nesăbuită pe zi ce trece.