Gigantul minier anglo-australian Rio Tinto intenţionează să suspende temporar deschiderea unei mine de litiu în vestul Serbiei, după ce autorităţile locale au anulat planurile referitoare la alocarea de terenuri pentru acest proiect minier, transmite Agerpres. Rio Tinto a descoperit în 2006 rezerve de litiu în împrejurimile oraşului Loznica şi vrea să investească mai multe miliarde de dolari pentru a extrage acest metal indispensabil pentru fabricarea bateriilor pentru autovehiculele electrice.

Potrivit agenţiei de ştiri Beta, Vesna Prodanovic, directoarea de la Rio Sava, filiala Rio Tinto în Serbia, a spus că grupul minier a decis să ia o pauză pe parcursul căreia va demara un dialog public cu privire la acest proiect, care a declanşat proteste ale organizaţiilor de mediu.

„Vrem să organizăm un dialog public, să le explicăm locuitorilor toate aspectele proiectului nostru”, a spus Vesna Prodanovic. Potrivit acesteia, Rio Tinto intenţionează de asemenea „să revizuiască şi posibil să îmbunătăţească” soluţiile tehnice pe care intenţionează să le utilizeze la viitoarea mină.

În ultimele săptămâni, sute de manifestanţi ecologişti au blocat artere rutiere în mai multe oraşe din Serbia, inclusiv la Belgrad, pentru a protesta împotriva planurilor gigantului minier anglo-australian Rio Tinto, cerând autorităţilor să pună capăt acestui proiect. Protestele ecologiştilor constituie o problemă pentru coaliţia guvernamentală loială preşedintelui Serbiei, Aleksandar Vucic, înaintea alegerilor din luna aprilie a anului următor.

„Este extrem de dificil ca pe fondul acestei campanii negative împotriva mineritului să ai o dezbatere raţională aspra oricărui subiect”, a spus directoarea de la Rio Sava.

Preşedintelui Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat în repetate rânduri că deschiderea minei va depinde de concluziile studiului de mediu şi al rezultatului unui referendum pe această temă.