Roberta Metsola a fost aleasă președintele Parlamentului European. La 43 de ani, eurodeputata malteză conservatoare este cea mai tânără persoană în această funcție

Eurodeputata malteză Roberta Metsola a fost aleasă președintele Parlamentului European, transmite, marți instituția.

La 43 de ani, Metsola, membră a grupului PPE este cea mai tânără persoană aleasă în această funcție. Noua președintă a Parlamentului European a fost aleasă chiar de ziua ei, marți, când a împlinit 43 de ani.

Metsola a obținut 458 de voturi, în timp ce contracandidații Alice Kuhnke și Sira Rego au obținut 101, respectiv 57 de voturi.

Malteza este eurodeputat din 2013 și în 2020 a fost aleasă prim-vicepreședinte al PE. După ce David Sassoli, fostul președinte al PE a murit în ultimele zile de mandat, în 11 ianuarie, Roberta Metsola a fost numită președinte interimar al Legislativului european, fiind considerată și favorită pentru a doua jumătate de mandat.

Metsola este de profesie avocat, specializat în politică europeană.

Roberta Metsola este cunoscută ca opozantă față de dreptul la avort, votând contra tuturor rezoluțiilor care apărau acest drept. De altfel, în Malta avortul este interzis. Cu toate acestea, e considerată o liberală în rândul popularilor datorită poziției sale favorabile drepturilor LGBTI. De altfel, ea a făcut parte din LGBTI Intergroup din PE, un for informal de acțiune anti-homofobie.