O analiză Financial Times arată că lipsa personalului medical e o problemă mai mare decât lipsa echipamentelor în Europa Centrală și de Est. România a pierdut o treime din medicii calificați în țară. Aceeasi problemă e și în Ungaria, Polonia, sau Slovacia.

De zeci de ani, personalul medical emigrează masiv, iar după 2004, când zece țări din Europa Centrală și de Est au aderat la UE, exodul s-a intensificat. De exemplu, în Ungaria, aproximativ 1.200 de medici noi se califică în fiecare an, dar numai în 2018 au emigrat 900 din aceștia.

România a pierdut o treime din medicii săi pregătiți în țară, potrivit OECD. Conform datelor Eurostat, Polonia are cel mai mic număr de medici practicanți pe cap de locuitor din UE, cu 238 la 100 de mii de locuitori, în timp ce România are 304, Ungaria 338 și Slovacia 352. Prin comparație, Austria are 524 și Germania 431. Cei care aleg să profeseze medicina în alte țări se plâng nu doar de nivelul salarial din țara de origine, ci și de lipsa echipamentelor și de infrastructura medicală precară. 

Aflate în criză, țările încearcă acum să compenseze și să stimuleze activitatea medicilor și a personalului medical. 

Ungaria a aprobat o creștere semnificativă a salariilor pentru medici, după ce în primele luni ale pandemiei, guvernul a comandat 16.000 de ventilatoare noi pentru a suplimenta echipamentele. Cu toate acestea, având doar 2.000 de medici de terapie intensivă și cam tot atâția asistenți medicali specializați pe acest domeniu, resursa umană este insuficientă.

Un oficial din Cehia a cerut săptămâna trecută medicilor cehi care lucrează în străinătate să se întoarcă acasă pentru a ajuta țara să facă față creșterii cazurilor de COVID-19.

Probleme sunt și în Slovacia, unde potrivit președintelui Zuzana Caputova, provocările sunt mai mari și din cauza faptului că mulți dintre medicii din țară se află într-un interval de vârstă care îi face vulnerabili la COVID-19.