Contractul, în valoare de 388 milioane de euro, se va derula pe o perioadă de trei ani, conform Ministerului Apărării Naționale. Astfel, primele avioane F-16 (second-hand), cu motoare de rezervă și suport logistic din partea SUA, sunt așteptate să intre în țară spre sfârșitul anului 2023. 

Aprobarea pentru acest proiect a fost obținută în decembrie 2021 de la Parlament. Contractul este sprijinit de Guvernul SUA, cu scopul de a spori capacitatea de apărare a României. 

“Avioanele vor fi livrate României în stare operațională, cu o resursă disponibilă care va permite operarea acestora de către Forțele Aeriene Române pentru o perioadă de minim 10 ani, respectiv pe durata perioadei de tranziție la avioanele de generația a V-a. Achiziția celor 32 de avioane de la Guvernul Regatului Norvegiei reprezintă, în fapt, un transfer de capabilitate între două state membre ale NATO, pentru creșterea capacității de apărarea a României și asigurarea contribuției naționale la apărarea colectivă în cadrul Alianței Nord-Atlantice”, precizează MApN.

Forțele Aeriene Române au în prezent un număr de 17 aeronave F-16, model mai vechi, care urmează și ele să fie modernizate și care sunt folosite pentru misiuni de Poliție Aeriană alături de aparate MiG-21 LanceR. Reamintim, în primăvară, MApN a decis să suspende toate zborurile cu aeronavele MiG-21 LanceR, din cauza numărului mare de defecțiuni și de accidente aviatice în care au fost implicate acestea. Ulterior, a revenit asupra deciziei și le-a prelungit serviciul cu un an, până în mai 2023.

Sursă: Ministerul Apărării Naționale

Deasemenea, Parlamentul bulgar a dat vineri undă verde pentru dublarea viitoarei flote aeriene militare a acestei ţări de pe flancul estic al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), consecinţă directă a invaziei ruse în Ucraina, informează AFP, citată de Agerpres.

Cu 162 de voturi pentru, 49 împotrivă şi 11 abţineri, deputaţii bulgari au aprobat achiziţia a opt avioane de luptă F-16 Block 70, livrabile în 2027, de la compania americană Lockheed Martin, liderul mondial în domeniul apărării şi securităţii.

Această nouă cheltuială progresivă de 1,35 miliarde de euro până în 2031 se adaugă unei comenzi similare, făcută în 2019, pentru primele opt aparate F-16.

Aceasta reprezenta la acea vreme cel mai mare contract de modernizare a armatei de la căderea comunismului încoace, pentru cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană (UE), ţară în mod tradiţional apropiată de Moscova.

Membră a NATO din 2004, Bulgaria este în prezent echipată cu avioane MiG-29 de concepţie sovietică, o flotă devenită învechită şi cu mentenanţă devenită imposibilă după 2023, potrivit guvernului de la Sofia.

În timp ce lanţul de producţie înregistrează întârzieri, Sofia speră să poată obţine primele aparate în 2025 şi în aşteptare caută să umple golul cu avioane de ocazie franceze şi suedeze.

Bulgaria contează în prezent pe poliţia aeriană a NATO pentru a-şi apăra suveranitatea. După un ajutor olandez şi american, şase avioane de luptă Eurofighter, cu 130 de militari spanioli, sunt aşteptaţi să sosească în Bulgaria la mijlocul lui noiembrie.

Divizat între proruşi şi pro-NATO, Parlamentul bulgar rezultat în urma alegerilor din 2 octombrie a luat joi decizia mult discutată de a trimite Ucrainei un ajutor militar, a cărei natură va fi precizată până luna viitoare.