Un nou convoi format din 13 camioane cu echipament medical de protecție din România a ajuns vineri la Chișinău. Președintele Maia Sandu a declarat că acest ajutor este o dovadă clară de prietenie și solidaritate.

De data aceasta, asistența umanitară românească a fost întâmpinată în Piața Marii Adunări Naționale, nu sub podul de la marginea Chișinăului, așa cum s-a întâmplat în luna mai 2020, când președinte era pro-rusul Igor Dodon.

Este vorba de un ajutor umanitar de urgență, în valoare de 2,3 milioane de euro, oferit cu titlu gratuit, pentru a spori capacitatea instituțiilor medicale din Republica Moldova în lupta contra pandemiei. Ajutorul umanitar a ajuns la Chișinău însoțit de ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, și de  secretarul de Stat al MAI, Raed Arafat, iar la ceremonia de recepționare a lotului a participat și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Într-un mesaj pe Twitter, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a mulțumit în limba română Bucureștiului pentru ajutorul acordat Republicii Moldova: „Mulțumesc România, pentru că ai trimis aproape 2 milioane de unități de echipament medical în Republica Moldova, prin Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene. Un gest frumos de solidaritate europeană”, a scris Ursula von der Leyen.

A reacționat și Comisarul European pentru Gestionarea Crizelor, Janez Lenarčič. El a spus că este recunoscător României pentru asistenţa oferită Republicii Moldova: „Pandemia nu are graniţe. Acesta este motivul pentru care Uniunea Europeană şi statele ei membre se angajează să-şi ajute vecinii în lupta împotriva pandemiei”, a menționat Janez Lenarčič.

UE coordonează şi cofinanţează costurile de transport ale acestor livrări, prin intermediul Mecanismului de Protecţie Civilă al UE. De la începutul pandemiei, 30 de ţări au primit asistenţă sub formă de echipament medical sau de protecţie personală prin Mecanismul de Protecţie Civilă al UE.