România a avut, în decembrie, cea mai mare creștere anuală a lucrărilor de construcții din Uniunea Europeană, de 11,5%, relevă datele estimative ale Eurostat. Ritmul anual de creștere a înregistrat o revenire puternică, după ce, în noiembrie, încetinise puternic, la 6,4%.

De alfel, România, Germania și Olanda au fost singurele state unde lucrările de construcții au crescut față de decembrie 2019.

În ritm lunar, sectorul construcțiilor din România a crescut cu 2,2,%, a doua mare creștere din UE, după Slovacia (9,1%). Pe lângă Româna și Slovacia, singurele state din UE unde sectrul construcțiilor a crescut față de noiembrie sunt Polonia (+1,9%) și Spania (+1,8%). Per ansamblul trimestrului patru, lucrările locale de construcții au consemnat o creștere anuală de 12,6%, cea mai mare din UE. Față de trimestru precedent, lucrările de construcții au scăzut cu 1,3% în ultimele trei luni din 2020.

În septembrie și octombrie, România a avut cele mai mari creșteri anuale din UE în domeniul construcțiilor, de 18,6%, respectiv 20,7%. În noiembrie, lucrările de construcții din România au avut a doua mare creștere la nivelul blocului comunitar, de 6,4%.

Datele, incluse în analiza Eurostat, sunt ajustate în funcție de factorii sezonieri. În zona euro, lucrările de construcții au scăzut, în decembrie, cu 2,3% în ritm anual și cu 3,7% față de luna precedentă. La nivelul UE, scăderea anuală a fost de 2,1%, în timp ce, la nivel lunar, decinul a fost de 3,3%.