Ministerul Apărării va achiziționa, prin Romtehnica, un număr de șapte drone de luptă Watchkeeper X, realizate de compania israeliană Elbit Systems, valoarea contractului fiind de 1,89 de miliarde de lei fără TVA, echivalentul a 385 de milioane de euro, informează instituția.

Romtehnica și Elbit au semnat marți un acord-cadru pe cinci ani pentru furnizarea sistemelor. Prețul pe fiecare sistem este astfel de 55 de milioane de euro. O parte din echipamente vor fi realizate în România, conform informațiilor transmise.

Odată cu producția celui de-al treilea sistem, toate componentele electrice și mecanice se vor realiza în România, iar mentenanța va fi realizată de companii din țara noastră „astfel încât în situații de criză și război să nu fie necesară executarea acestor operațiuni în afara teritoriului național”.

Dronele Watchkeeper X au la bază modelul Hermes 450, diferența fiind la senzori, conform DefenseRomania.ro. Potrivit site-ului Elbit, dronele sale Hermes 450 pot avea o greutate la decolare de până la 550 de kilograme și pot căra o încărcătură de maximum 180 de kilograme. Acestea pot avea o autonomie de zbor de până la 17 ore și pot zbura la înălțimi de 5.500 de metri. Dronele Watchekeeper sunt folosite de Marea Britanie. Versiunea pentru România este însă îmbunătățită, având un radar modernizat și senzori de ultimă generație, conform sursei citate. Elbit produce deja la Bacău componente ale dronelor sale, însă fără asamblare, mai arată sursa. Compania va deschide și o linie de asamblare în țară.