Acasă Local România devine a doua țară din UE care își lansează propriul satelit. Primul satelit românesc va fi lansat din Marea Neagră.

România devine a doua țară din UE care își lansează propriul satelit. Primul satelit românesc va fi lansat din Marea Neagră.

0
România devine a doua țară din UE care își lansează propriul satelit. Primul satelit românesc va fi lansat din Marea Neagră.

Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA) va lansa, în iunie 2021, primul satelit românesc, cu o rachetă proiectată și construită integral în România. ARCA este o companie aerospațială cu sediul în România, la Râmnicu Vâlcea și se ocupă de construirea rachetelor, a baloanelor de mare altitudine și a vehiculelor aeriene fără pilot. Această asociație a fost fondată în 1999 de inginerul român Dumitru Popescu și alți pasionați de rachete și aeronautică, conform defenseromania.ro.

Până în prezent, ARCA a lansat două rachete stratosferice, patru baloane stratosferice la scară largă, inclusiv un balon de tip cluster și a primit două contracte guvernamentale cu guvernul român și un contract cu Agenția Spațială Europeană.

Actualmente se ocupă de construirea EcoRocket – o rachetă semi-reutilizabilă, alimentată cu abur.

Echipa de lansare a primit confirmarea oficială pentru începerea implementării planului de operații aero-naval, în vederea lansării EcoRocket din Marea Neagră.

„Misiunile de lansare ARCA care includ operațiuni navale sunt cel mai complex tip de misiuni pe care le desfășurăm. Acestea necesită un efort excepțional de coordonare a operațiunilor, în strânsă cooperare cu unități de marină si aviație militară si civilă, implicate în mod activ. Măsurile de siguranță a lansării sunt excepționale, iar noi ne mândrim cu un procentaj de siguranță de 100%. Cantitatea de informații prelucrate în timp real și implementarea procedurilor pe parte navală si aeriană sunt extrem de solicitante. Pentru ca aceste lucruri să se desfășoare în bune condiții, tot personalul implicat parcurge un program de antrenament în ședinte de pregătire teoretică si practică pe tehnica de lansare si tehnica navală, antrenament care, în ziua executării misiunii, își arată importanța vitală.”

In iunie 2021, ARCA non-profit va lansa EcoRocket, racheta proiectată și fabricată integral în România, care va plasa pe orbită primul satelit românesc. Conform paginii de Facebook – Lansăm România, țara noastră va deveni a 11-a țară din lume care și-a lansat propriul satelit și a doua din Uniunea Europeană, după Franța. Prin lansarea EcoRocket, ARCA non-profit dorește să câștige premiul de 10 milioane de euro oferit de Comisia Europeană. Premiul vizează stimularea industriei aerospațiale europene pentru construcția de rachete lansatoare de sateliți, cu un impact redus asupra mediului înconjurator și la un cost de lansare scăzut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.