Decizia anunțată de președintele Iohannis, ce prevede ca toate școlile să se închidă și învățarea să treacă în online, vine în contradicție cu recomandările unor organizații precum Organizația Mondială a Sănătății (OMS), UNESCO sau UNICEF, cu practica din cele mai multe țări europene și cu ceea ce spun, pe baza datelor culese până acum, diversele studii internaționale. Acestea arată că pierderile de învățare și distanța de mediul școlar pot avea efecte mai grave asupra bunăstării copiilor decât epidemia Covid-19, în condițiile transmisiei reduse, constatate până acum, în rândul celor mici.

Astăzi, directorul biroului european al OMS a avertizat că este nevoie de măsuri suplimentare în lupta cu pandemia, dar că școlile trebuie să rămână deschise “până la capăt” și să fie închise doar ca ultim resort.

Poziția OMS este o reafirmare a atitudinii de încurajare a activității școlare, în condiții de prevenție, pe care au abordat-o organizațiile internaționale, inclusiv UNESCO și UNICEF, în ultimele luni.

Autoritățile din multe țări europene au decis, la rândul lor, să preseze pentru a ține școlile deschise chiar și în condițiile aplicării unor restricții dure și în pofida faptului că alte forțe – precum sindicatele sau pe alocuri organizațiile de părinți sau elevii de liceu – presează pentru închidere. Alte țări au decis să aplice măsuri limitate la nivel școlar – cum ar fi închiderea liceelor, ce ține cont de faptul că elevii cu vârste mari transmit mai ușor virusul decât cei mici, sau prelungirea recentei vacanțe de toamnă. Un număr restrâns au decis închideri extinse la nivel local/regional. Cehia, țară care este martora unei creșteri explozive a cazurilor, se remarcă prin faptul că le-a închis pe toate încă de luna trecută.

În Anglia, unde sindicatele militează de săptămâni pentru închiderea școlilor mai ales în nord, unde numărul de cazuri crește rapid, guvernul tocmai a introdus, miercuri, un nou ghid pentru a ține școlile deschise, cu reguli mai stricte de igienă și distanțare.

În Franța, guvernul a decis din nou, acum o săptămână, să țină școlile deschise în contextul extinderii restricțiilor în restul domeniilor. Măsura a fost aleasă în pofida faptului că au existat discuții privind închiderea liceelor. Acum, s-a ajuns chiar la proteste ale elevilor de liceu.

Germania insistă la rândul ei să țină școlile deschise, chiar în condițiile în care vine iarna, iar ventilarea claselor este obligatorie. Presiunile asupra autorităților se îndreaptă, acolo, spre închiderea eventuală a liceelor și mutarea claselor mari în online.

Portugalia a ales și ea să extindă restricțiile, dar să îi țină pe elevi la clasă.

Italia, unde fuseseră închise doar liceele, a introdus acum un nou sistem “semafor” pentru diferențierea zonelor în funcție de numărul de cazuri, iar în scenariul cel mai grav (roșu) sunt închise și clasele mari de gimnaziu, dar elevii mai mici continuă să meargă la școală.

Mai multe detalii pe Edupedu.ro