România exportă de miercuri energie electrică Republicii Moldova mai ieftin decât prețurile de pe piață

254

Republica Moldova va putea procura energie electrică din România la un preț de 450 RON/MWh, echivalentul a circa 90 EUR/MWh. Energia electrică va avea un preț mai mic decât prețurile de pe piață și va asigura necesarul de 30% pe care Moldova nu-l mai putea primi din Ucraina, începând cu data de 14 octombrie, a menționat ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, într-o postare pe o rețea de socializare, citat de IPN.

Potrivit vicepremierului, acest lucru este posibil datorită modificărilor în legislație făcute miercuri, 12 octombrie, de Guvernul României în urma discuțiilor cu Guvernul Republicii Moldova. Guvernul României a aprobat o Ordonanță de Urgență care prevede că „producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova”. Conform deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale, Energocom este compania desemnată.

Andrei Spînu a comunicat că energia necesară poate fi cumpărată în cazul în care producătorii din România au suficiente cantități disponibile. Oficialul a îndemnat oamenii să economisească în continuare energia electrică. Recent, cetățenii au fost încurajați, după posibilități, să economisească energia electrică în intervalul orelor 07:00-10:00 și 18:00-23:00.

Republica Moldova a reușit sincronizarea sistemului național cu sistemul electroenergetic european încă în luna martie. Începând de marți, 11 octombrie, Republica Moldova primește integral energie electrică de la MGRES. Moldovagaz a alocat suplimentar către MGRES 0,9 milioane de metri cubi de gaz pentru a produce necesarul de energie electrică pentru 24 de ore. Măsurile vin în contextul în care o parte dintre rachetele rusești au lovit infrastructura energetică din Ucraina și au cauzat oprirea exportului de electricitate către Uniunea Europeană și Republica Moldova.

Republica Moldova poate primi energie electrică din România, începând de miercuri, după ce Transelectrica a devansat cu trei zile licitația pentru alocarea unei cantități de 100 de megawați.

Transelectrica a anunțat că începând de miercuri Moldova poate importa energie electrică din România, momentul fiind devansat ca urmare a stopării exporturilor de energie din Ucraina, al cărei sistem a fost afectat de tirurile de rachete rusești.

Astfel, alocarea de electricitate va fi devansată cu trei zile și va fi scoasă la licitație o capacitate de 100 de megawați prin care consumatorii din Republica Moldova pot fi alimentați cu energie electrică din România.

Republica Moldova primea o treime din necesarul de energie electrică din Ucraina, iar acum este dependentă integral de energie electrică produsă la centrala pe gaze de la Cuciurgan, din Transnistria.

Decizia Transelectrica a fost primită pozitiv pe piața de capital, acțiunile companiei crescând astăzi cu 1,5%.

SURSĂipn.md