Fostul ambasador al SUA în România Adrian Zuckerman a declarat că ţara noastră trebuie să aibă curajul de a lupta pentru acceptarea n spaţiul Schengen. Fostul diplomat a susţinut la TVR Info că poziţia autorităţilor de la Viena este nejustificată, iar în spatele refuzului aderării țării noastre s-ar afla influenţele ruseşti.

Zuckerman a pus respingerea României în spațiul Schengen pe seama protecţionismului, în cazul Olandei, şi a influenţei ruse, în cazul Austriei, notează news.ro.

„Cred că austriecii, ungurii, olandezii trebuie să aibă ruşine că blochează România să intre în Schengen. Este un amestec de protecţionism al industriei agriculturii, al portului din Olanda, e o influenţă rusă în Ungaria şi Austria, în opinia mea, care îi face să blocheze. (…) Motivele spuse de ministrul de Interne al Austriei că sunt sindicate de trafic de persoane în România e ceva de necrezut. Cele mai mari astfel de sindicate sunt în Olanda, Franţa şi Europa de Vest. E ruşine şi România trebuie să aibă curaj să nu mai accepte această neacceptare în Schengen”, a declarat Zuckerman.

Adrian Zuckerman a fost ambasador al SUA în România în perioada 2019-2021.

România, alături de alte state, ar trebui să între cât mai repede în programul Visa Waiver, mai consideră fostul ambasador al SUA în România.

„Cred că Visa Waiver trebuie făcută pentru România, şi, cel mai important, cât mai repede şi mai bine”, a declarat Adrian Zuckerman.

Alături de alţi foşti ambasadori americani la Bucureşti, în iulie 2022, a semnat o scrisoare către români, în care se afirma că includerea României în programul Visa Waiver ar constitui un amplificator puternic pentru toate dimensiunile Parteneriatului Strategic, pentru că ar stimula comerţul, turismul, schimburile educaţionale, precum şi relaţiile umane și că Guvernele celor două state trebuie să continue să lucreze împreună pentru a progresa către îndeplinirea cerinţelor de admitere a României în acest program.

Austria își va menține dreptul de veto în ceea ce privește aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen până când Viena va constata o „scădere susținută” a numărului de solicitanți de azil, a declarat reent ministrul austriac de externe Alexander Schallenberg, potrivit Politico.

Cererile de azil în Austria (fără a include ucrainenii) aproape s-au triplat anul trecut, ajungând la aproximativ 110.000, cea mai mare rată pe cap de locuitor din UE, ceea ce a determinat Viena să blocheze extinderea spațiului Schengen în decembrie.

„Ceea ce este important pentru noi, ca să fim foarte sinceri, este ca cifrele să scadă și trebuie să existe o scădere susținută”, a declarat Schallenberg, calificând veto-ul drept un „semnal de alarmă” pentru Bruxelles.

„Trebuie să înțelegem că, atunci când vedem peste 100.000 de cereri de azil la fiecare 12 luni, este dificil pentru noi, pentru Austria, să lăsăm pur și simplu acest sistem disfuncțional să se deruleze”, a mai spus șeful diplomației austriece.

Schallenberg a declarat că guvernul său a fost încurajat de „planul de acțiune” al UE pentru înăsprirea controalelor la frontieră și accelerarea procedurilor de azil, dar că trebuie să vadă mult mai multe progrese.

„Ca țară aflată în inima Europei, Austria este un mare beneficiar al spațiului Schengen și dorim ca acesta să funcționeze”, a spus el.

De ce se înregistrează atâtea solicitări de azil în Austria

Principalul motiv pentru care Austria are atât de mulți refugiați este faptul că alte țări ale UE aflate de-a lungul așa-numitei rute balcanice, în special Ungaria, refuză să înregistreze majoritatea solicitanților de azil, un pas care, conform normelor UE, ar permite Vienei să îi trimită înapoi în țara respectivă după ce au ajuns în Austria.

Conform așa-numitei reguli de la Dublin, țara în care un refugiat intră în UE și este înregistrat este responsabilă pentru gestionarea cazului persoanei respective.

Anul trecut, UE a primit aproximativ un milion de refugiați, cu excepția ucrainenilor, ceea ce reprezintă o creștere de aproape 50%.

Dacă Franța și Germania ar fi înregistrat la fel de mulți ca Austria pe cap de locuitor, ambele țări ar fi avut singure un milion, a susținut Schallenberg.

Încăpățânarea Vienei erodează UE

Criticii spun că demersul Vienei erodează inutil unitatea UE într-un moment în care țările membre ar trebui să se străduiască să dea dovadă de mai multă unitate.

Mulți membri ai comunității de afaceri austriece, care au investiții importante atât în România, cât și în Bulgaria, au fost, de asemenea, alarmați de decizia guvernului de la Viena.

Cu toate acestea, coaliția de guvernare din Austria, condusă de Partidul Popular al lui Schallenberg, mai are o altă preocupare: Partidul Libertății, de extremă dreapta, a preluat un avans covârșitor în sondajele de opinie la nivel național, cu puțin peste un an înainte de următoarele alegeri.

Migrația, în centrul bătăliei politice din Austria

Unul dintre motivele acestei creșteri este faptul că problema emblematică a partidului, migrația, a revenit în centrul dezbaterii politice.

Începând cu afluxul de refugiați din 2015, mai multe țări din UE, printre care Austria, Germania și Franța, au început să suspende Schengen la unele puncte de trecere a frontierei.

Schallenberg a subliniat că obiectivul final al guvernului său, prin linia sa dură privind extinderea Schengen, este de a reveni la sistemul de dinainte de 2015, în care se călătorește cu adevărat fără frontiere.

„Ne dorim un sistem în care să nu mai fie nevoie să menținem controalele la frontieră”, a spus el. „Nimeni nu beneficiază și nu le facem pentru că ne face plăcere, ci pentru că nu avem altă opțiune”.