Rubla rusească se prăbușește la un minim record după anunțarea unor noi sancțiuni. Scădere de 30% în predeschiderea de luni, iar rușii fac cozi imense la bancomate pentru a retrage bani

262

Rubla a scăzut cu 30% în raport cu dolarul american, la un minim record de 119,5 dolari, înainte de deschiderea piețelor luni, când se va vedea șocul șancțiunilor anunțate de națiunile occidentale împotriva Rusiei în urma invaziei Ucrainei, scriu Reuters și BBC.

Rubla a scăzut cu până la 29,67% până la un minim record de 119,5 ruble per dolar. Zilele trecute, un dolar valora 80-90 ruble.

Noul minim record pentru moneda rusă vine după ce unor bănci din țară li s-a interzis să folosească sistemul internațional de plăți SWIFT.

Rubla rusească a pierdut -28%, urcând la peste 117 RUB/1 USD (față de 80 RUB/1 USD, miercuri), în cotațiile din predeschiderea de luni dimineață. Cea mai importantă bancă din Rusia a anunțat o creștere cu 4 procente a dobânzilor la creditele ipotecare.

Pe lângă excluderea din SWIFT a unui număr neprecizat încă de bănci rusești, Occidentul a anunțat și înghețarea activelor Băncii Centrale a Rusiei, ceea ce poate limita capacitatea acesteia de intervenție pentru susținerea rublei, așa cum a făcut în primele zile de război. Potrivit corespondentului Reuters la Moscova, rușii au început încă de duminică să stea la cozi la bancomate pentru a retrage bani.

Potrivit agenției ruse Tass, luni dimineața brokerii de pe piața de capital de la Moscova au primit o interdicție oficială de a pune în executare ordinele de vânzare de acțiuni venite de la companii și persoane din afara Rusiei. Aseară, mai multe instituții financiare (așa cum ar fi gigantul petrolier BP sau Fondul Suveran al Norvegiei) au anunțat că își vor lichida toate deținerile la companii rusești.