Pe reţelele de socializare au apărut primele imagini cu nave militare ruse care traversează canalul Volga – Don, cea mai directă legătură navigabilă de la Marea Caspică la Marea de Azov şi mai departe la Marea Neagră.

Printre nave se pot vedea şi câteva vase de desant. Anunţul Ministerului rus al Apărării despre aceste manevre a fost făcut săptămâna trecută şi a fost motivat de exerciţii neanunţate pentru verificarea stării de operativitate a unor unităţi militare.

Rusia desfăşoară în această lună 4.000 de exerciţii pentru a-şi testa starea de operativitate conform oficialilor din Ministerul rus al Apărării. În cadrul acestor exerciţii, sute de blindate au fost transportate din mai multe regiuni la graniţa de est a Ucrainei şi în Crimeea.

În această săptămână, în Marea Neagră vor intra şi două distrugătoare americane. Distrugătoarele Roosevelt şi Donald Cook, vor trece prin Strâmtoarea Bosfor în Marea Neagră pe 14 şi 15 aprilie şi se vor întoarce pe 4 şi 5 mai, a arătat un post de televiziune din Turcia, citând un comunicat al Ministerului turc de Externe. Imediat, adjunctul ministrului rus de Externe, Alexander Grushko, a declarat pentru Sputnik că prezenţa navelor americane în Marea Neagră va complica situaţia de securitate din regiune, fără însă să dea alte explicaţii.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a avertizat că „vor exista consecinţe” în caz de „agresiune” rusă în Ucraina, exprimând „îngrijorarea” SUA cu privire la mişcările trupelor ruseşti la frontiera ucraineană, informează France Presse, citată de Agerpres. „La frontieră sunt masate mai multe trupe ruseşti decât oricând din 2014, în timpul primei invazii” a Rusiei, a spus şeful diplomaţiei americane într-un interviu difuzat duminică la NBC, reluând o estimare formulată deja săptămâna aceasta de Casa Albă. Preşedintele Joe Biden a fost foarte clar: “dacă Rusia acţionează nesăbuit sau agresiv, vor exista costuri, consecinţe”, a adăugat el, fără a specifica natura eventualelor represalii.