Rusia acuză NATO că un avion de recunoaștere al alianței a pus în pericol pasagerii unei curse Aeroflot, care zbura de la Tel Aviv la Moscova, deasupra Mării Negre. Pretinde că aeronava rusă și-a schimbat altitudinea pentru a evita un dezastru.

Un avion de linie Aeroflot, care zbura de la Tel Aviv la Moscova, a fost forțat să schimbe altitudinea deasupra Mării Negre, deoarece un avion de recunoaștere NATO CL-600 i-a traversat brusc traiectoria de zbor desemnată, a anunțat sâmbătă autoritatea aviației de stat a Rusiei.

Incidentul a avut loc vineri, potrivit companiei aeriene de stat. Zborul SU501 care transporta 142 de pasageri a trebuit să coboare brusc 500 de metri, după ce controlul de trafic aerian l-a avertizat că o altă aeronavă i-a intersectat calea. Autoritățile de la Moscova au precizat că echipajul a putut să vadă celălalt avion în apropiere.

Autoritatea de aviație, Rosaviatsia, informat că o altă aeronavă mai mică, CL-650, aparținând unui operator privat, care zboară din stațiunea Soci de la Marea Neagră la Skopje, a fost nevoită, de asemenea, să-și schimbe cursul, în urma unui incident similar.

Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că avioane de luptă au escortat două aeronave militare americane de recunoaștere peste Marea Neagră și că numărul mare de zboruri recente desfășurate de NATO în regiune creează riscuri pentru avioanele civile.

Incidentul de sâmbătă are loc în contextul în care tensiunile cresc între Rusia și națiunile occidentale, care acuză Moscova că adună trupe la granița sa cu Ucraina, în pregătirea unei invazii. Rusia a negat că are astfel de planuri, acuzând, la rândul său țările NATO de “provocări”, inclusiv exerciții militare în apropierea granițelor sale.