epa000284076 (FILES A file picture dated 14 July 2004 shows an oil well in Santa Cruz del Norte, Havana province, World oil prices broke fresh records on Monday 27 September 2004 with US light crude poised to break through the 50 US Dollars a barrel mark, and Brent crude topping 46 US Dollars in London. US light crude closed at a record price of 49.64 US Dollars and in post-market electronic trading, struck 50 US Dollars a barrel. Brent crude hit a high of 46.28 US Dollars before closing 57 cents up at 45.90 US Dollarsas instability in Nigeria's main oil producing region stoked supply worries. EPA/Alejandro Ernesto

Rusia susține că nu va livra gaze și petrol în Europa, în cazul în care va fi deconectată de la sistemul internațional de plăți SWIFT. Senator rus: Dacă Rusia este deconectată de la SWIFT, atunci nu vom primi valută, iar cumpărătorii nu vor primi bunurile noastre.

Țările europene nu vor mai primi gaze, petrol și metale din Rusia, în cazul în care băncile din Rusia vor fi deconectate de la sistemul internațional de plăți SWIFT, a declarat marți pentru TASS Nikolay Zhuravlev, vicepreședintele Consiliului Federației (camera superioară a parlamentului rus).

SWIFT este un sistem de decontare, este un serviciu. Prin urmare, dacă Rusia este deconectată de la SWIFT, atunci nu vom primi valută, iar cumpărătorii, țările europene în primul rând, nu vor primi bunurile noastre – petrol, gaze, metale și alte componente importante din importurile lor. Au nevoie de ele? Nu sunt sigur“, a spus Zhuravlev.

Senatorul a menționat că, deși SWIFT este convenabil și rapid, nu este singura modalitate de transfer al banilor. El a adăugat, de asemenea, că decizia comună a Regatului Unit și a SUA nu este suficientă pentru a deconecta Rusia de la sistemul internațional de plăți bancare SWIFT și că acest demers necesită o decizie unică a tuturor țărilor care participă la acest sistem.

Deciziile Statelor Unite și ale Regatului Unit cu siguranță nu sunt suficiente. Nu cred că alte țări, în special cele în care ponderea comerțului cu Rusia este semnificativă, vor sprijini inițiativa”, a subliniat Zhuravlev.

Washingtonul și alte capitale occidentale au avertizat Moscova cu privire la repercusiuni economice puternice în cazul în care Rusia invadează Ucraina. Una dintre sancțiunile luate în calcul este scoaterea Rusiei din sistemul SWIFT, crucial pentru fluxurile monetare globale

În ultimii ani, Bruxelles-ul a propus de mai multe ori subiectul deconectării Rusiei de la SWIFT pe fondul agravării relațiilor dintre Moscova și Occident. Parlamentul European a cerut prima dată deconectarea Federației Ruse de la sistemul de plăți interbancare în 2014, într-o rezoluție adoptată după anexarea Crimeei de către Rusia.

SWIFT este o platformă de comunicații securizată folosită de bănci, agenții de brokeraj și alte instituții financiare pentru a trimite și a primi informații, cum ar fi instrucțiuni pentru transferul de bani în străinătate sau decontarea tranzacțiilor cu valori mobiliare.