Rusia a expulzat astăzi mai mulți diplomați din Germania, Suedia și Polonia pentru că au participat la protestele organizate în susținerea disidentului Alexei Navalnîi, anunță BBC.

Cei trei diplomați au fost declarați persona non-grata și li s-a cerut să părăsească imediat Rusia, potrivit agenției ruse Tass.

Gestul de forță al Rusiei are loc exact în ziua în care șeful diplomației UE, Josep Borell, face o vizită la Moscova. Vizita sa a fost aspru criticată  de mai mulți actori europeni care l-au acuzat că a mers în Rusia în timp ce regimul Putin calcă în picioare drepturile omului.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a condamnat vineri „cu cea mai mare fermitate” expulzarea de către Rusia a trei diplomaţi – german, suedez şi polonez – şi întregul mod în care a gestionat Rusia cazul opozantului Aleksei Navalnîi, relatează AFP, conform Agerpres.

„În ceea ce priveşte afacerea Navalnîi, condamn cu cea mai mare fermitate de la început până la sfârşit ce s-a întâmplat, de la otrăvire (…) până la condamnare, şi astăzi expulzarea diplomaţilor german, polonez, suedez care a fost decisă de Rusia”, a declarat preşedintele francez la finalul unui consiliu de apărare franco-german cu cancelarul german Angela Merkel.

Rusia a anunţat vineri expulzarea unor diplomaţi din Suedia, Germania şi Polonia, acuzându-i că au luat parte la protestele ilegale luna trecută împotriva încarcerării opozantului Kremlinului Aleksei Navalnîi.

Ministerul de Externe rus a declarat într-un comunicat că Moscova consideră inacceptabile acţiunile diplomaţilor.