Rusia impune pre-instalarea de software rusesc pe smartphone-urile vândute local

472

Începând de luna aceasta Rusia a pus în aplicaţie un nou set de legi, care impun preinstalarea de software rusesc nu doar pe smartphone-urile vândute local ci si pe PC-uri şi orice alt dispozitiv smart vândut în Rusia.

Teoretic legislatia se doreste a ajuta firmele ruseşti să concureze cu cele străine în segmentul IT. Se lucrează şi la alte propuneri de legi cu acelasi scop declarat, printre care obligarea companiilor străine să îşi deschidă birouri în Rusia, dar şi scutiri de taxe pentru firmele IT din Rusia.

„Apple s-a opus din start la legea care forţează instalarea de bloatware rusesc. Se punea chiar problema renunţării la vânzarea de iPhone-uri în Rusia, dar până la urmă Apple a fost de acord cu ruşii luna trecută. Instalarea de soft rusesc se va face în timpul setării iniţiale a iPhone-ului. Presa din Rusia a poreclit nouă reglementare „legea împotriva Apple„. Firma din Cupertino a promis totuşi că va oferi o selecţie de aplicaţii de la dezvoltatori ruseşti ca parte a activării iPhone-ului. Compania a declarat şi că se va alinia la nouă legislaţie. Totuşi va analiza fiecare soft pentru a verifica dacă îi respectă standardele legate de intimitate, securitate şi conţinuturi.” (www.mobilissimo.ro)

Printre aplicaţiile pe care Rusia impune preinstalarea sunt motoare de căutare locale, soluţii de navigare, dar şi o aplicaţie de plată prin serviciul local Mir, alternativă la Mastercard şi Visa.

SURSĂnewsbreakforum