Rusia nu mai deține controlul deplin asupra nici uneia dintre cele patru provincii ucrainene pe care susține că le-a anexat săptămâna trecută, după ce trupele ucrainene ar fi avansat zeci de kilometri în provincia Herson, în sudul țării, și ar fi făcut noi progrese în est, potrivit The Guardian.

Luni, armata rusă a recunoscut că forțele Kievului au pătruns în regiunea Herson. Aceasta a declarat că armata ucraineană și „unitățile sale superioare de tancuri” au reușit să „pătrundă în adâncurile apărării noastre” în jurul satelor Zoltaya Balka și Alexsandrovka.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konașenkov, a declarat că trupele rusești au ocupat ceea ce el a numit o „linie defensivă pregătită în prealabil”. Acestea au continuat să „provoace pagube masive prin foc” asupra forțelor ucrainene, a afirmat el.

Comentariile sale sunt o recunoaștere a faptului că ofensiva din sudul Ucrainei se derulează în ritm rapid, la două luni de la începutul ei. Brigăzile ucrainene par să fi realizat cel mai mare avans în regiune de la începutul războiului, străpungând linia frontului și avansând rapid de-a lungul râului Nipru.

Kievul nu a oferit nicio confirmare oficială. Surse rusești au recunoscut că ofensiva tancurilor ucrainene s-a deplasat de-a lungul malului vestic al râului, recucerind o serie de sate pe parcurs și amenințând liniile de aprovizionare pentru mii de soldați ruși izolați.

Vorbind peste noapte, Zelenski a declarat că brigada 129 ucraineană din orașul său natal Krivoi Rog a eliberat așezările Arhanhelske și Miroliubivka din nordul regiunii Herson. Soldații brigăzii au arborat un steag albastru și galben în Miroliubivka.

Bloggerii militari ruși au sugerat că avansul Ucrainei a fost spectaculos. Aceștia au afirmat că trupele Kievului se aflau aproape de Dudchany, la aproximativ 30 de kilometri sud de locul unde se afla frontul înainte de pătrundere, indicând una dintre cele mai rapide avansuri din timpul războiului.

Într-un semn de turbulențe în interiorul comandamentului armatei ruse, se pare că șeful districtului militar vestic a fost demis luni în urma recentelor înfrângeri. Postul de știri RBC a declarat că generalul-colonel Alexander Zhuravlyov a fost demis. Districtul său este unul dintre cele cinci care alcătuiesc forțele armate ale Rusiei. Măsura vine în urma criticilor aduse în weekend de președintele Ceceniei, Ramzan Kadîrov, lui Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General al lui Putin, în legătură cu înfrângerea lui Liman.

„Acest lucru este în mod evident legat de gafele de război, care devin din ce în ce mai greu de ascuns. Kremlinul caută țapi ispășitori”, a declarat un fost oficial al Ministerului rus al Apărării, care a lucrat cu Juravlyov. „Presiunea asupra comandantului forțelor armate ruse, Valeri Gherasimov, nu va face decât să crească”, a adăugat fostul oficial al ministerului apărării.

În ultimul său discurs, Zelenski a respins ca pe o „farsă” anexarea de către Rusia a teritoriului ucrainean, care include provinciile Herson, Zaporijia, Donețk și Lugansk.

„Când steagul ucrainean va reveni la locul lui, nimeni nu-și va mai aminti de farsa rusească cu niște bucăți de hârtie”, a declarat Zelenski. „Cu excepția, desigur, a agențiilor de aplicare a legii din Ucraina. Pentru că toți cei care sunt implicați în orice elemente de agresiune împotriva statului nostru vor trebui să răspundă pentru asta”.