Rusia plănuiește să-și construiască prima sa bază navală africană pe coasta Mării Roșii din Sudan, pentru a-și extinde prezența pe continent. Ar fi a doua facilitate navală rusească din afara fostei Uniuni Sovietice.

Rusia va construi o bază navală pe coasta Mării Roșii a Sudanului, prima sa în Africa, deoarece Kremlinul încearcă să-și extindă amprenta militară globală și să-și cimenteze legăturile comerciale și de apărare în creștere cu continentul african.

Marinei ruse i s-a cerut să continue planurile de construire a unei baze pentru 300 de angajați și cu spațiu pentru până la patru nave de război, inclusiv nave cu propulsie nucleară, conform unui ordin semnat de președintele Vladimir Putin luni.

Baza ar fi doar a doua instalație navală a Rusiei în afara teritoriului fostei Uniuni Sovietice, după Tartus în Siria.

Anunțul vine la puțin peste un an după ce Rusia a găzduit primul său summit geopolitic axat pe relațiile cu statele africane, la care a accelerat vânzările de arme și investițiile în proiecte de resurse naturale în ultimii ani.

În ceea ce ar putea fi văzut ca o lovitură pentru Washington, demersul Moscovei vine la doar câteva săptămâni după ce președintele SUA, Donald Trump, a semnat un ordin executiv de eliminare a Sudanului de pe lista SUA a sponsorilor de terorism. Oficialii americani au respins vestea bazei rusești din Sudan ca nefiind reale. Nu au existat comentarii din partea autorităților sudaneze.