Responsabili ucraineni şi americani şi-au exprimat îngrijorarea în ultimele zile cu privire la comasarea a mii de militari ruşi la frontiera ruso-ucraineană, pe fondul escaladării tensiunilor în conflictul dintre forţele Kievului şi rebelii separatişti proruşi.

Această situaţie pune la încercare administraţia de la Washington. Preşedintele Joe Biden i-a promis omologului ucrainean Volodimir Zelenski sprijin în cazul unui război cu Rusia.

Tensiunea în Donbas – scena unui conflict armat încă din 2014 între forţele proguvernamentale ucrainene şi rebeli separatişti susţinuţi de Rusia – s-a amplificat odată cu acuzaţiile reciproce între Kiev şi Moscova de mobilizare a trupelor şi de pregătiri pentru o posibilă ofensivă, provocând îngrijorarea SUA şi a NATO. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Moscova „că-şi arată muşchii” la graniţa cu autoproclamatele republici populare Doneţk şi Lugansk şi îşi sporeşte prezenţa trupelor în zonă sub acoperirea unor exerciţii militare. În ultimele zile, Kievul a lansat o intensă activitate diplomatică pe lângă partenerii săi internaţionali, în special SUA şi NATO, pentru a avertiza despre escaladarea situaţiei din estul ţării, scrie Adevarul.

Pentru a contracara concentrarea de trupe ruse la frontieră şi a preveni eventuale provocări militare, Kievul a propus vineri reprezentantului NATO în Ucraina, Aleksander Vinnikov, organizarea de exerciţii comune între armata ucraineană şi trupele aliate. Măsurile de descurajare ar presupune patrule aeriene comune în spaţiul aerian ucrainean sau, aşa cum a sugerat ambasadoarea canadiană Larisa Galadza, creşterea nivelului de pregătire de luptă a trupelor din ţările Alianţei care se învecinează cu Ucraina. Şeful Pentagonului, Lloyd Austin a mers mai departe, asigurându-l pe omologul său ucrainean Andrei Taran de angajamentul SUA de a ajuta Ucraina să îşi consolideze capacitatea militară pentru a se putea apăra mai eficient împotriva agresiunii ruse, potrivit departamentului său. „În cazul escaladării agresiunii ruse, SUA nu vor lăsa Ucraina singură şi nu vor permite ca aspiraţiile agresive ale Rusiei împotriva Ucrainei să se realizeze”, a declarat Austin, potrivit Kievului.

În cursul primei convorbiri telefonice pe care a avut-o cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, preşedintele SUA, Joe Biden, a asigurat că Washingtonul va continua să sprijine Kievul „în faţa agresiunii ruseşti în Donbas şi în Crimeea. „Statele Unite vor contribui la păstrarea „suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei”, a mai declarat liderul american. Casa Albă a declarat vineri că preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, este îngrijorat de ceea ce a numit „dezinformarea rusă” legată de activităţile Rusiei la graniţa cu Ucraina. Preşedintele Biden a declarat că acţiunile de dezinformare ale Rusiei reprezintă o temă pe care SUA o monitorizează în permanenţă. Anterior, preşedintele Biden a avut o convorbire cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, prima de la învestirea sa în funcţia de preşedinte al SUA. Preşedintele Biden a subliniat că SUA vor sprijini fără nicio rezervă Ucraina şi suveranitatea sa teritorială în faţa a ceea ce a numit „agresiunea Rusiei în estul Ucrainei şi în Crimeea”.

John Kirby, secretarul de presă al Pentagonului, a confirmat că operațiunile rusești au dus la moartea a patru soldați ucraineni în partea de est a țării și rănirea altor doi. De asemenea, Pentagonul a ridicat nivelul de alertă, din cauza intensificării activităților Rusiei în Europa de Est și Arctica, în contextul reluării confruntărilor între armata ucraineană și separatiștii pro-ruși.

Kremlinul a răspuns că Rusia îşi deplasează sau îşi mobilizează trupele pe teritoriul său „după cum îi convine”. „Acest lucru nu ar trebui să deranjeze pe nimeni şi nu reprezintă o ameninţare pentru cineva”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a promis duminică sprijinul „neclintit” al UE acordat Kievului şi, în acelaşi timp, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu mişcările de trupe ruse lângă Ucraina, notează AFP, citată de Agerpres. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că Ucraina se simte susţinută de Marea Britanie şi alte ţări din G7 în confruntarea cu Rusia, după o convorbire telefonică cu premierul britanic Boris Johnson, transmite Reuters.

Iulian Chifu, profesor la SNSPA București, specializat în Analiza de Conflict, Decizie în Criză, reconstructive post-conflict, studii prospective, scrie pentru Adevarul că Putin are nevoie de un nou război pentru a-şi mai întrema nivelul de încredere intern, aşadar probabilitatea unui conflict este considerată mare.

“Motivaţia reactivării conflictului – menţinut la un nivel de joasă intensitate – este dată de nevoia Moscovei de a transmite nemulţumirea sa faţă de Kiev şi de a presa pentru noi concesii, cu precădere vizând negocierile bilaterale ale Kievului cu separatiştii proruşi instrumentalizaţi de Moscova – şi scoaterea Rusiei din joc ca parte în conflict, rămânând formal un negociator. O tactică clasică în conflictele îngheţate din spaţiul post- sovietic, dar din care Kievul a avut de învăţat mai bine de 30 de ani. Apoi e vorba despre a arăta propriului public că Moscova nu stă pe loc, e puternică şi asertivă şi ştie să-şi impună propriile interesele şi prin forţă faţă de inamicii neascultători din spaţiul post-sovietic precum Ucraina. Nu în ultimul rând, jocul din Donbas este un avertisment indirect şi faţă de Minsk, şi faţă de protestele constante ale opoziţiei împotriva lui Lukashenko, dar şi pentru Lukashenko însuşi, presat şi el să cedeze proiectului statului comun.” adev.ro/qr4ls8

Se urmareste si accentuarea divergentelor între UE şi SUA, în timp Joe Biden este de asemenea testat. Rezultatul ultimelor intalniri a liderilor occidentali a cimentat poziţia SUA şi UE faţă de Rusia şi faţă de ameninţările venite din partea sa, chiar dacă au rămas unele diferenţe în privinţa Chinei. Franţa şi Germania se declară cel putin formal pe deplin aliniate politicii europene şi Occidentale în materie, chiar dacă Berlinul îşi apără in continuare Nord Stream-ul, iar Franţa îşi continuă campania singulară pentru Armata Europeană.

Marti, 6 aprilie, adjunctul ministrului rus de Externe, Sergei Ryabkov, a declarat, pentru agenția Interfax, că Washingtonul nu trebuie să-și facă griji pentru situația din regiune, si ca Statele Unite și Rusia au început discuții la nivel înalt după ce, luni, Washingtonul a cerut explicații Moscovei pentru mișcările de trupe și armament de la granița cu Ucraina.